Sütõtökös piskóta tekercs csokis krémmel
sponsored links
Igen, piskótatekercs. Ugye, hogy ti is rajongtok a mindig puha örök klasszikusért, bármivel legyen is töltve:) Ez a verzió most õszre hangolva fahéjas csokikrémmel készült, a tészta pedig a sütõtöktõl lett még ellenállhatatlanabbul puha!
Telis-tele van minden piac és zöldséges a legkülönfélébb színû, formájú és fajtájú sütõtökökkel, így most már nem is kell sokat keresgélni, hogy egy igazán szép darabba fussunk. És mi más formában lehet jobb az édes sütõtök, mint édességben felhaszálva… Elsõre ez az egyszerû piskóta jutott eszembe, ami ugyan kissé tömörebb, mint a hagyományos verzió, de hihetetlenül puha és szaftos lesz a sütõtöktõl. Ha esetleg nincs kedvetek a krémmel bíbelõdni, narancsos sütõtök lekvárral is isteni, vagy ha tényleg a leglustább verzió a nyerõ, akkor akár kakaós mogyorókrémmel is tölthetitek!
Hozzávalók
Piskóta:
- 5 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg sütõtök püré
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 1 tk. szódabikarbóna
Krém:
- 10 dkg étcsoki
- 1 dl tejszín
- 12,5 dkg mascarpone
- csipet fahéj
csoki a tetejére
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébõl lágy habot verünk, majd hozzáadunk a cukorból 15 dkg-ot és kemény habbá verjük.
- A maradék 5 dkg cukrot a sárgájához adjuk és habosra keverjük.
- A tojásfehérje habot óvatosan a sárgájába forgatjuk.
- A sütõtök pürét fellazítjuk kevés tojás habbal, majd a cukros tojáshoz forgatjuk.
- A lisztet összekeverjük egy csipet sóval és a szódabikarbónához, majd a tojáshoz szitáljuk és óvatosan beleforgatjuk.
- A masszát sütõpapírral bélelt sütõlapon elsimítjuk.
- 190 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 10 perc alatt megsül.
- Pár percig hagyjuk hûlni, majd egy sütõpapírra fordítjuk a piskótalapot és az aljáról lehúzzuk a papírt.
- A másik papírral óvatosan feltekerjük és így hagyjuk kihûlni.
- A krémhez a csokit apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban a tejszínnel alacsony lángon elkezdjük melegíteni.
- Ha a csoki teljesen elolvadt, hozzáadjuk a fahéjat, majd félrevesszük és megvárjuk, míg kihûl.
- Amikor már a piskóta is kihûlt, a csokit simára keverjük a mascarponéval és a tekercs belsejére simítjuk.
- Óvatosan feltekerjük és legalább 1 órára hûtõbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
- Tetejét olvasztott csokival díszíthetjük (elhagyható).