Sütõtökös kiflik, bucik
sponsored links
Már nem tudom, hogy jött az ötlet, de elkészült, és finom lett. :) Egyszerûen egy darab sütõtököt s ütésre szánt darabok közül lereszeltem durva reszelõn, és hozzáadtam a tésztához.
A tönkölybúza liszttõl függõen elõfordulhat, hogy kíván még vizet. Nekem a Csókos Fanny féléhez majdnem 4 dl folyadék kellett.
Hozzávalók:
40 dkg tk tönkölybúza liszt
20 dkg tönkölybúza fehér liszt
200 ml növényi tej
160 ml víz
2-3 ek olivaolaj, vagy 50 g biomargarin
2-3 ek lereszelt sütõtökbél
1,5 tk só
1 tk gyümölcscukor
1,5 dkg élesztõ
Kenyérsütõgéppel megdagasztatjuk az összes hozzávalót. Vagy ha nincs, kézzel megdagasztjuk úgy, hogy elõször az élesztõt a meglangyosított növényi tejben felfuttatjuk, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk a többi folyadékkal is. A végén sütõtökbelet is belekavarjuk, és addig dagasztjuk a tésztát, míg jó ruganyos nem lesz, és "csöpög a plafon". :)
A kiflikhez a tésztát kinyújtjuk, háromszögeket vágunk, majd feltekerjük õket. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, sóval, ízlés szerint.
Sütõpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 40 percet kelesztjük.
Bõ fél óra alatt közepes lángon sütjük.
A sütõtökkrémleves receptje ITT. A mellette lévõ kifli céklás változat. Nem rossz, de nekem a sütõtökös jobban bejött. |