Sütõtökös fahéjas koszorú kalács
sponsored links
Még az ünnepre készült ez a kívül picit ropogós, belül puha koszorú kalács, de nem került fel a blogra a bejegyzése. Megkérdeztem a Facebookos követõktõl, hogy lenne-e rá igény, hogy bár a karácsonyt már magunk mögött hagytuk, de elmondjam, hogyan is készült ez a fahéjas finomság. Nagyon sokan kérték, ezért most mutatom. Tényleg egyszerû, nincs benne nagy rafinéria, egy kevés maradék sütõtök is került bele. Azt hiszem egy jó kis kalácsot mindig érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*1 dl tej
*2 dkg friss élesztõ
*2 ek cukor
*10 dkg sült, áttört sütõtök
*1 kisebb tojás
*5 dkg puha margarin
Töltelékhez:
*7 dkg puha margarin
*3 ek cukor
*1 ek õrölt fahéj
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2-3 ek tej
Az élesztõt felfuttatjuk egy kevés cukorral a meleg tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk, amit meleg helyen a duplájára kelesztünk.
Lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a cukorral, fahéjjak kikevert margarinnal.
A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk, majd a két szálat összetekerjük úgy, hogy a vágott felük kerüljön felülre. A szálak két végét összefordítva és összeillesztve koszorúra formázzuk.
Egy sütõpapíros gáz tepsibe átemeljük, és letakarva addig kelesztjük, míg a sütõ bemelegszik.
Lekenjük egy kissé felvert egész tojással és 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel, konyharuhával letakarjuk. Ha kihûlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.