Sütõtökkrémes csiga

2017-11-04

sponsored links

Mi lehetne jobb egy hûvõs õszi napon, mint egy langyos, pihe-puha kelt csiga? Talán csak egy melengetõen fûszeres sütõtökkrémmel töltött, fahéjas tésztájú változat!

Ugyan a hideg levegõ a kelt tészták ellensége, de ez senkinek ne szegje kedvét, a meleg konyhában most is gyönyörûen meg fog kelni a csigák tésztája! Mivel még mindig gyönyörû sütõtököket lehet kapni mindenhol, a puha fahéjas tésztát is fûszeres sütõtökkrémmel töltöttem. Igazi bekuckózós õszi hangulathoz, egy sütõtök szirupos latte mellé elképzelni se tudok jobbat!:)

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztõ
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk õrölt kardamom

Töltelék:

  • 30 dkg sütõtök püré
  • 8 dkg cukor
  • 1 csapott tk. fahéj
  • fél tk. õrölt szegfûszeg
  • csipet frissen reszelt szerecsendió

tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés

  1. A sütõtököt feldaraboljuk és megsütjük, pürésítjük és kimérünk 30 dkg-ot.
  2. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztõ
  3. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.Sütõtökkrémes csiga hozzávalói
  4. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.Sütõtökkrémes csiga tésztájaSütõtökkrémes csiga tésztája
  5. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  6. A töltelékhez a kimért sütõtökpüréhez adjuk a cukrot és a fûszereket, majd simára keverjük.
  7. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.Sütõtökkrémes csiga tésztája
  8. Megkenjük a sütõtökös krémmel és óvatosan feltekerjük.Sütõtökkrémes csiga tésztáját megkenjük a sütõtök pürével
  9. A sütõformát kivajazzuk vagy kibéleljük sütõpapírral.
  10. Éles késsel kb. 2-3 cm.es szeleteket vágunk a tekercsbõl, majd egymás mellé sorakoztatjuk õket a sütõrformában. Viszonylag közel tegyük õket egymáshoz, így sütés közben ahogy kelnek, nem fognak eldeformálódni.Sütõtökkrémes csiga összeállítása
  11. 15 percet pihentetjük a csigákat.
  12. Sütés elõtt megkenjük õket enyhén felvert tojásfehérjével.Irány a sütõ!
  13. 170 fokra elõmelegített sütõbe toljuk õket, ahol 25 perc alatt aranybarnára sülnek.

Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.

Sütõtökkrémes csiga


Folytats a blogon ... sutidoboz.hu/sutotokkremes-csiga/

sponsored links

Keres?s