Sütõtökkrémes csiga
sponsored links
Mi lehetne jobb egy hûvõs õszi napon, mint egy langyos, pihe-puha kelt csiga? Talán csak egy melengetõen fûszeres sütõtökkrémmel töltött, fahéjas tésztájú változat!
Ugyan a hideg levegõ a kelt tészták ellensége, de ez senkinek ne szegje kedvét, a meleg konyhában most is gyönyörûen meg fog kelni a csigák tésztája! Mivel még mindig gyönyörû sütõtököket lehet kapni mindenhol, a puha fahéjas tésztát is fûszeres sütõtökkrémmel töltöttem. Igazi bekuckózós õszi hangulathoz, egy sütõtök szirupos latte mellé elképzelni se tudok jobbat!:)
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztõ
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tk õrölt kardamom
Töltelék:
- 30 dkg sütõtök püré
- 8 dkg cukor
- 1 csapott tk. fahéj
- fél tk. õrölt szegfûszeg
- csipet frissen reszelt szerecsendió
tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés
- A sütõtököt feldaraboljuk és megsütjük, pürésítjük és kimérünk 30 dkg-ot.
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a kimért sütõtökpüréhez adjuk a cukrot és a fûszereket, majd simára keverjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a sütõtökös krémmel és óvatosan feltekerjük.
- A sütõformát kivajazzuk vagy kibéleljük sütõpapírral.
- Éles késsel kb. 2-3 cm.es szeleteket vágunk a tekercsbõl, majd egymás mellé sorakoztatjuk õket a sütõrformában. Viszonylag közel tegyük õket egymáshoz, így sütés közben ahogy kelnek, nem fognak eldeformálódni.
- 15 percet pihentetjük a csigákat.
- Sütés elõtt megkenjük õket enyhén felvert tojásfehérjével.
- 170 fokra elõmelegített sütõbe toljuk õket, ahol 25 perc alatt aranybarnára sülnek.
Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.