Sütõtök tócsni AIP
sponsored links
Valamelyik nap sütöttem sütõtököt a férjemnek, aki nagy rajongója. Én a cukorbetegségem miatt csak ritkán engedek meg magamnak ilyen ételt, de most az AIP-ot követve egy-két alkalommal én is eszem ilyen fajta ételt a ch-értékek magamnak meghatározott napi határain belül (40 gr/nap).
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Fûszeresen – fahéjas, vaníliás – sült sütõtök belét – kb. 70 dkg használhatunk, de ez lehet több is és kevesebb is. A hozzávaló liszteket a sütõtök mennyiségéhez mérjük.
- 70 dkg fûszeres sütõtök beléhez 2 ek. útifûmaghéjat és 4 ek. földi mandula lisztet adjunk. Az útifûmaghéj fel fogja szívni a zöldségben lévõ nedvességet. Ízlés szerint adjunk a felsoroltak keverékéhez parajdi sót és esetleg további fûszereket – mézecskalács fûszerkeverék, vanília, fahéj stb.
- Béleljünk ki egy tepsit sütõpapírral.
- Melegítsük elõ a sütõt.
- Formázzunk tócsnikat és rakjuk le a sütõpapírra úgy, hogy a lepények mindkét oldalát leheletnyi olvasztott zsírral vagy olíva olajjal kenjük be.
- A tócsnikat a leginkább a legalacsonyabb hõfokon érdemes szárítva sütni úgy, hogy egy fakanállal apró résnyire kitámasztjuk a sütõ ajtaját, hogy a zöldségekben lévõ nedvesség el tudjon párologni. Ekkor a sütés 25-25 percet fog igénybe venni – egyik és másik oldalát sütve a lepénynek. Süthetjük az egyik oldalát lassan 25 percig, míg a másikat 15 percig 160 fokon. Tapasztald ki, hogy a te sütõddel hogyan tudsz hatékonyabban dolgozni!
- A magam részérõl ma együtt sütöttem a karfiol tócsnival, mely közvetlenül ez elõtt a recept elõtt található.
- Használhatod húsokhoz köretként vagy akár “kenyérnek” is.