Sütõtök-pite
sponsored links
Az interneten bukkantam rá erre a receptre. A róla készült fotó fogott igazán meg, ezért mindenképpen ki akartam próbálni, és persze nem utolsó sorban a sütõtök nagyon nagy kedvencem is.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 ek nádcukor, 1 db tojás, 1 ek olaj, 10 dkg étcsoki, 10 dkg darált keksz (lehetõleg kakaós).
A töltelékhez: 1 közepes méretû sütõtök, olaj, fahéj, 25 dkg mascarpone, 3 db tojás, 2 ek nádcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor
A sütõtököt meghámozzuk, felkockázzuk majd sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk kevés olíva olajjal és megszórjuk a fahéjjal. (érdemes kipróbálni a készen kapható mézeskalács fûszerkeveréket is, isteni illatot ad, miközben sül)
Elõmelegített sütõben 30 percig sütöm, majd miután kihûlt botmixerrel pürésítem.
A pite tésztájához a lisztbe elkeverem a vajat, cukrot, tojást. Jól összedolgozom, majd a hûtõbe teszem legalább 20 percre. A második, kekszes réteget is elkészítjük. Az étcsokoládét kevés olajjal vízgõz fölött kiolvasztjuk, majd hozzákeverjük a darált kekszet. Kenhetõ massza lesz belõle.
Nyújtsuk ki a hûtõbõl kivett pite tésztáját, helyezzük az elõzõleg kivajazott formába, erre kenjük rá a kekszes masszát is. A sütõtök krémhez a pürésített tökhöz hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás pudingport és a mascarpone krémet. Jól kikeverjük, majd a formába öntjük.
A pitét így 170 fokon sütjük kb. 35-40 percig. Nézzünk néha rá, nehogy megégjen a teteje (takarjuk le fóliával, ha szükséges). Hagyjuk jól kihûlni, vagy készítsük el fogyasztás elõtt 1 nappal, 1 éjszaka a hûtõben csak segít rajta.
Nagyon finom, illatos õszi sütemény.