Sütõtök-krémleves pörkölt tökmaggal.
sponsored links
Bevallom errõl a levesrõl nem mostanában készült a fotó, valahogy elkeveredett a többi között. Most bukkantam rá, miközben sütõtök-krémleves fõzéshez készülõdve a receptjeim között kutakodtam. Mivel ebben a hideg, szeles idõben igencsak aktuális ez a finom, meleg krémleves, na meg éppen a sütõben sült a sütõtök, a pince mélyén pedig még megbújt néhány szem birsalma, így újra elkészült ez a finom leves. Birsalma helyett készíthetjük pl. almával, vagy éppen naranccsal is. A meleg, selymesen krémes levest, a pörkölt tökmaggal igencsak jólesett elkanalazgatni hazaérve, a megtett nagy séta után.
Hozzávalók:
30-40 dkg sütõtök (megsütve)
1 db vöröshagyma
1 nagy krumpli
1 db birsalma
2-3 ek méz
8 dkg vaj
2 dl fõzõtejszín
só (ízlés szerint)
1 mk szerecsendió
1 mk õrölt fahéj
õrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 db húsleveskocka
kakukkfû (ízlés szerint)
1 l víz
A sütõtököt daraboljuk fel, majd csorgassuk meg egy kevés mézzel, és kb. egy óra alatt süssük készre.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd 5 dkg vajon kezdjük el párolni. Amikor már kezd kicsit összeesni, csorgassuk rá a mézet, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Ekkor szórjuk rá a frissen szedett kakukkfûleveleket, majd öntsük fel a vízzel. (ízlés szerint szárított kakukkfüvet is használhatunk)
A krumplit és a birsalmát pucoljuk meg, vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük bele a levesbe. Ezután ízlés szerint fûszerezzük, majd fõzzük puhára.
Amikor a krumpli és a birsalma már puhára fõtt, tegyük bele a levesbe az elõzõleg megsütött sütõtököt, majd fõzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tûzrõl, majd botmixerrel pépesítsük.
A pépesített leveshez elõször adjuk hozzá a maradék vajat, és keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután tegyük vissza a tûzre, majd állandó keverés mellett, forraljuk fel újra a levest. (ekkor fõzni már nem kell csak kiforralni)
Közben egy teflon serpenyõbe tegyük bele a tökmagot, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a még forró serpenyõben megégjenek a magok.
Tálaláskor merjük a levest tányérokba, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal, és úgy kínáljuk.