Sütõtök, karfiol, burgonya szabdzsi, répás basmati rizzsel, áfonyás, alma csatnival
sponsored links
Ilyenkor februárban, mint a pavlov kutyája mindig visszatérek az indiai, húsmentes konyhához. Lányom születése után nem sokkal, kb. 5 éve, februárban végeztem egy indiai fõzõtanfolyamot a Krisnásoknál, Lilaavatar Das irányítása alatt. Õ nagyon jó tanító mesternek bizonyult, mesélt utazási élményeirõl, pontosan követhetõ recepteket adott és számos kiinduló ötletet. És igazán remek fogásokat ettünk. Megtanultuk néhány kenyérlepény, a paniir, vagyis a házi sajt készítését, a különbözõ szabdzsik (fõételek), badzsik, csatnik, desszertek varriálhatóságát. Az est fénypontja persze a kóstoló volt, amikor félrevonultunk egy helységbe és elfogyasztottuk aznapi fogásainkat.
Nagyjából már 20 éve, hogy tini koromban elkezdtem a húsvét elõtti böjtöt, ennek ideje is legtöbbször a hûvös februári-márciusi idõre esett, felmentést csak akkor adtam magamnak, ha babát vártam, vagy beteg voltam. Szóval most automatikusan is hús-stpopt int a szervezetem.
Inspirációnak elõkerült a Govinda szakácskönyv, majd a hozzávalókat a hûtõ-kamra-elõzõ napi maradékra igazítottam. Így lett ebédre:
- Sütõtök, karfiol, burgonya szabdzsi, panírral (házi sajttal) ...