Sütõtök falatok

2012-12-12

sponsored links


Gyerekkoromban ki nem állhattam a sütõtököt. Nem sok nemszeretem ételem volt, de a görögdinnye és a sütõtök ezek közé tartozott. Aztán végül mindkettõt Japánban szerettem meg, és valószínûleg azért, mert végre nem ipari mennyiségben találkoztam velük. Mert hát vegyük pl. a görögdinnye esetét a kisgyerekkel. Egy strandlabda nagyságú gyümölcsöt megvesz a család, majd mindenki kap belõle egy akkora darabot, hogy ha azt megeszi, garantáltam elmegy tõle a kedve a következõ szezonig. Ezzel szemben Japánban nem is láttam egészben dinnyét, csak a tengerparti társasjátékban, amikor bekötött szemmel forgatás után kell a dinnyét bottal szétütni. Egy kicsi szeletet raknak csupán desszertként az ételek mellé, és hát egy falatnyi dinnyét még az a gyerek is meg tud enni, aki egyébként nem szereti. Sütõtököt is lehet szeletelve kapni, nem kell mindjárt másfél kilót hazacipelni. Sütõtök szezon idején egy kis darabka kerül minden bentóba, azaz ételes dobozba, így aztán nem kell félni a túladagolástól. A Japánban termesztett sütõtök különbözik a nálunk kapható úgynevezett sonkatöktõl, gömbölyû alakja miatt leginkább a Halloween töknek nevezett fajtára emlékeztet, a héja azonban zöld. Általában nem szokták meghámozni, ami nagyon megkönnyíti a feldolgozást, lévén a héj lehúzása még egy kisebb példány esetén is embert próbáló feladat. A tök japánul kabocha [kabocsa], feltételezhetõen azért kapta ezt a nevet, mivel a portugálok Kambodzsából vitték elõször Japánba. Nálunk kabocha-tökként szerepel a ...

Folytats a blogon ... japankonyhamagyarul.blogspot.com/2012...

sponsored links

Keres?s