Sütõtök-dió mini kuglóf narancsszirup öntettel/Mini Kürbis-Wallnuss Gugelhupf mit Orangensirup
sponsored links
(Rezept unten auch auf Deutsch)
Újra benne vagyunk az õszben és vele a sütõtök-szezonban. Én ennek nagyon örülök, hiszen ebbõl a nagyon egészséges, õszi-téli csemegébõl igen sokféle finomság készíthetõ. Nálam most a dióval alkot párost, ami tökéletes ínyencségnek bizonyult. A narancsszirup már csak "hab a tortán" és természetesen elengedhetetetlen!Hozzávalók 8 db 180 ml-es mini kuglóf formához:
35 dkg megtisztított, felaprított sütõtök
12 dkg tisztított dió
3 bio narancs
36 dkg finom kristálycukor
16 dkg nyers nádcukor
3 tojás
80 ml jó minõségû olívaolaj (+ valamennyi, a formák kikenéséhez)
30 dkg liszt
2 tk õrölt fahéj
1 tk õrölt gyömbér
1 tk õrölt szerecsendió
2 tk sütõpor
mascarpone
A sütõtököt puhára pároljuk egy párolóedényben. Ha ez nincs, akkor fólia alatt a sütõben megsütjük.
Egy villával egy nagyobb tálban pépesre összenyomkodjuk és 30 percig hûlni hagyjuk.
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük, a diót finomra aprítjuk. 2 narancsot forró víz alatt megmosunk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük. A levét kifacsarjuk, félrerakjuk.
16 dkg kristálycukrot, a nádcukrot és a tojásokat a tökhöz keverjük és egy mixerrel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat. Beledolgozzuk a a lisztet, fûszereket, diót, sütõport és a narancshéjat. A tésztával kitöltjük a kiolajozott formákat. (Nem teljesen a peremig, mert sütés közben megnõ a térfogata és "kisül" a formából!) 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tûpróba!)
Kivesszük a sütõbõl, egy sütõrácsra borítjuk és hûlni hagyjuk.
A sziruphoz a maradék narancsot alaposan megmossuk, leszárítjuk és a héját vékonyan lehámozzuk.
A megmaradt 20 dkg cukrot, narancslevet és 4 ek vizet egy kisebb fazékban összekeverjük és közepes hõmérsékleten addig fõzzük, míg a cukor felolvad. Ekkor felforraljuk, beletesszük a narancshéjat, redukáljuk a hõmérsékletet és 5-6 perc alatt puhára fõzzük.
Lehúzzuk a tûzhelyrõl és kihûtjük.
Tálaláskor a kuglófokat megszórhatjuk porcukorral (én nem tettem), leöntjük a sziruppal és mascarponéval tálaljuk.
Nagyon finom, mutatós, sokáig friss marad.
***
Zutaten für 8 x 180 ml mini Gugelhupfform:350 g Kürbisfruchtfleisch
120 g Walnusskerne
3 Bioorangen
360 g Feinkristallzucker
160 g Roh-Rohrzucker
3 Eier
80 ml mildes Olivenöl (+ Öl für die Förmchen)
300 g Mehl
2 TL Zimt, gemahlen
1 TL Ingwer, gemahlen
1 TL Muskatnuss, gemahlen
2 TL Backpulver
250 g Mascarpone
Kürbisfruchtfleisch in 3 cm große Würfel schneiden und in einem Dampfeinsatz in einem großen Topf mit kochendem Wasser 10 bis 15 Minuten weich dämpfen. Mit einer Gabel in einer Schüssel zerdrücken und 30 Minuten auskühlen lassen.
Backrohr auf 180 °C vorheizen. Walnusskerne fein hacken und beiseitestellen. 2 Orangen heiß waschen, trocknen und Schalen fein abreiben, Saft auspressen und beiseitestellen. 165 g Feinkristallzucker, Roh-Rohrzucker und die Eier zum Kürbis geben und mit dem Mixer gut verrühren. Öl einrühren. Mehl, Gewürze, Walnüsse, Backpulver und die Orangenschalen einrühren, bis ein glatter Teig entsteht. Teig in acht geölte Förmchen (? 180 ml) füllen und 20 bis 25 Minuten backen, bis der Teig aufgegangen ist (wenn man mit einem Spieß hineinsticht, soll kein Teig kleben bleiben). Herausnehmen, aus den Förmchen auf ein Kuchengitter stürzen, umdrehen und 15 Minuten auskühlen lassen.
Für den Sirup die restliche Orange heiß waschen, trocknen und die Schale dünn abschälen. Restlichen Zucker (200 g), Orangensaft und 4 EL Wasser in einem kleinen Topf bei mittlerer Hitze verrühren, bis sich der Zucker auflöst. Aufkochen, Orangenschale beigeben, Hitze reduzieren und 5 bis 6 Minuten köcheln, bis die Schale weich ist. Vom Herd nehmen und auskühlen lassen.
Die Kuchen mit etwas gesiebtem Staubzucker bestreuen, mit Sirup beträufeln und mit Mascarpone servieren.