Sütõben sült édes gombóc ? ?túrós? és gyümölcsös
sponsored links
AIP-os változat képe – 2017. december 15.
AIP-os változat:
- A lisztek aránya: kókuszliszt 1 ek. + bambuszrost 2 ek.
- A tészta hígítása: – annyi víz, hogy ne legyen folyós a tészta!
Ha egy tepsivel sütünk, akkor a következõ az adag, és a következõképpen készítjük el:
- 12 ek. kókuszliszt
- 24 ek. bambuszrost
- Víz – langyos és annyi legyen, hogy óvatosan, lassan öntve figyeljük, hogy a lisztek hogyan szívják meg magukat. Ne legyen száraz, de ne legyen folyós sem, legyen jól formázható!
- A fentieket összeöntjük.
- 1 ek. kókuszzsír az egész masszába, jól eldolgozva!
- 2 ek. glicin, de maga a kókuszliszt is édes, tehát el is hagyható!
- Csipetnyi vaníliát szintén gyúrjunk bele a tésztába.
- 2 citrom leve fogja a “túrós” ízt adni, lehet kevesebb citromot csavarni, csak enyhe ízesítésre.
- A tésztából tetszõleges nagyságú gombócokat formázzunk. Lehet üresen és lehet a gombócba szilvát, bogyós gyümölcsöt, sõt még magozott datolyát is tenni.
- A tepsit úgy kenjük be kevés zsírral, hogy minden egyes gombóc alatt kenjünk egy piciny kókuszzsír alátétet.
- Egyik oldalát süssük elõmelegített sütõben, 160 fokra visszavéve kb. 20 percig,
- majd a másik oldalára forgassuk a gombócokat és süssük további 15 percet.
- A gombócok mennyiségétõl függõen – állandó keverés mellett – pirítsunk földi mandula lisztet vagy prézlit, nem kell hozzáadni semmilyen zsiradékot, mert a földi mandula elég zsiradékot tartalmaz. Ügyeljünk arra, hogy oda ne kapjon!
- A fenti képen látható, hogy bogyós gyümölcsökbõl készült gyümölcsvelõvel tálaltam.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Az alábbi paleos recept Ilona nõvérének
ötlete alapján készült
Paleo gombóc képe – 2011. február 11.
Paleo változat
Hozzávalók:
- 8 evõkanál kókuszliszt (pellet)
- 2-3 db tojás (méretfüggõ)
- Stevia – késhegynyi vagy méz a TED-szerint, illetve valamilyen szirup
- 2, 2,5 citrom leve (méretfüggõ) – karakteres citrom íze legyen a tésztának
- 5-8 dkg jászvaj (ghee), vagy akár liba- vagy kacsazsír, nem fog érzõdni. A kókuszzsír megkeményedik, azt ne!
- Porxukor, vaníliás porxukor – a végsõ szóráshoz
- Õrölt mag – pl. mandula, dió, mogyoró stb. – a képen mandula látható!
- Kókusztej 2-3 dl
- Nincs szükség szódabikarbónára!
- 1 evõkanál zsír (elhagyható!)
Elkészítés:
- 8 púpozott evõkanál kókuszliszthez üss hozzá 2-3 egész tojást, annyit, hogy a lisztet nagyjából a tojások felszívják; ha vajat is teszel a tésztába, akkor a 2 db is elég lesz; önthetsz továbbá némi kókusztejszínt is hozzá, hogy könnyebben formázhass
- Tegyél ízlés szerint édesítést bele, majd az alapanyagot jól gyúrd össze, és formázz belõle gombócokat
- Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezd el a “túrógombócokat”
- Melegítsd elõ a sütõt legalább 180 fokra, majd teljesen visszavéve a lángot süsd a tésztát 10, maximum 15 percig – Lényeges, hogy ne barnuljanak meg a gombócok, hiszen itt csak arra van szükség, hogy a tésztához hozzáadott tojások megsüljenek
- Õrölt magot kis lángon, lehetõleg teflonban, akár hozzáadott zsiradék nélkül, állandó keveréssel piríts meg
- Amikor a mag egy picit megbarnult, akkor vedd le a tûzrõl, és helyezd rá a sütõben sült gombócokat
- Tálalhatod pl. vaníliás vagy natúr porxukorral, ráöntött kókusztejszínnel, vagy valamilyen gyümölcsvelõvel