Sütõben sült káposztaszeletek
sponsored links
Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybõr sapka.
Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkõztet;
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol õsznek.
(Kányádi Sándor)
Sütöttem már csirágot, zöldbabot is így sütõben fûszerekkel, és most a káposzta volt soron. Finomak voltak ugyan, de kissé rágósak, legalábbis az én ízlésemnek. (Legközelebb kissé elõfõzöm õket. Szerintem kell, pár perc mindenképpen. A káposztának is, a zöldbabnak is.) Mindenesetre jó alternatívája a sima fõtt zöldségeknek, amiket - valljuk be - senki sem szeret igazán. Bármely módszer érdemes a kísérletezésre, ami változatosabbá és ízletesebbé teszi a föld színes ajándékait.
Hozzávalók:
káposztaszeletek
fûszerek ízlés szerint: köménymag, édesköménymag, fokhagyma-granulátum, szárított görögbazsalikom, só, bors van az enyémen
és olívaolaj vagy hidegen sajtolt repceolaj vagy szõlõmagolaj
A káposztát úgy vágjuk 1-2 cm vastag szeletekre, hogy a torzsájánál egyben maradjon. Olajjal megkenjük mindkét oldalát alaposan, és szintén alaposan fûszerezzük. Elõmelegített, 180 fokos sütõben 20-25 percig sütjük.
Ma karfiolt sütök majd, de elõ fogom fõzni kissé. Meglátjuk.
A csirág tökéletes sütve, mint például ebben az ételben. Ha jól emlékszem, az egyik kedvencem lett a spárgás ételek kategóriájában, isteni. És amúgy is itt van már a szezonja.