Sütés nélküli sajttorta szederrel
sponsored links
A nyár már régen elköszönt, de attól még jól jönnek a sütés nélküli receptek. Plane egy sajttorta. A szedret bátran kedvünk szerint variálhatjuk. A torta krémesen lágy, nem túl édes.
Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformába):
Tésztaalj:
1 zacskó zabfalatok zabkeksz (215 g)
70 g vaj
Krém:
450 g krémsajt (philadelphia vagy cserpes)
300 ml tejszín
450 g görög joghurt (natúr) (utóbbi idõben nálam az Aldis 150 grammos jön be, abból 3 darab)
70 g porcukor
6 lapzselatin
Gyümölcszselé:
200 g szeder
2 csapott ek. cukor
2 laptzselatin
A kekszet aprítógépben darálom, hozzáadom az olvasztott vajat és alaposan elkeverem. A kivajazott tortaformába teszem és egy kanállal beleegyengetem, krumplitörõvel egyenletesre simítom, nyomkodom. Hûtõbe teszem, míg készül a sajtkrém.
A tejszínt kemény habbá verem, hûtõbe teszem. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom 5 percre. Addig a krémsajtot, a porcukrot és a joghurtot egy spatula segítségével homogénre keverem. Hozzáadom a felvert tejszínt és spatulával adagonként beledolgozom. Ügyelek arra, hogy ne törjem nagyon össze. A masszából 2 evõkanálnyit egy tálkába teszek és mikróban 20 mp alatt felmelegítek. Hozzáadom a megpuhult 6 lapzselatint és elkeverem. A többi masszához keverem a zselatinosat. Spatulával alaposan beledolgozom. A krémet a tortaaljra kanalazom, elegyengetem. Hûtõbe teszem legalább 4 órára, de legjobb ha egy éjszakát pihen.
A szedret a cukorral összefõzöm, turmixolom. A 2 lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatom, majd a még meleg szederhez keverem. Hagyom kissé hûlni majd a megdermedt tortára öntöm. Visszateszem legalább 1 órára hûtõbe. Elválasztom a tortakerettõl a tortát és máris lehet szeletelni. Tálaláskor mehet rá még friss gyümölcs.
* Elsõre nálam 5 lapzselatinnal készült, de kicsit lágynak bizonyult. Nem folyt szét (a szeletrõl a kép 5 lapzselatinos), de nem volt nagyon könnyen kezelhetõ, szeletelhetõ torta. Hattal sokkal jobb.
Inspiráció Márk Szonja Édesem szakácskönyvébõl, de nem követtem teljes mértékben a receptet.