Süssünk kenyeret, kovásszal
sponsored links
Igazi kenyér, tényleg, mennyei illat száll a lakásban, igazi otthon feeling!:-)Utána kell a jó kis vaj, paradicsom, akár szárított, olívabogyó, egy finom bor és tökéletes az este, fõleg, ha még mindig belengi az illat a lakást!:-)
Tegnap kenyér sütõ kurzuson voltam az Essencia Fõzõiskolában, ahol Tukacs Roland világbajnok pék kápráztatott el minket tudásával és szakma szeretetével, amit, olyan jó volt hallgatni, imádja a kenyeret, élõlényként kezeli, ami így is van, hisz a kovászt etetni kell, hogy utána legyen kenyér! A pék mester szerint kovász nélkül nincs kenyér és most már Én is ezt vallom, igazi kovászos kenyeret utoljára Erdélyben ettem, amit egy 80 éves néni sütött a tiszteletünkre! Itthon nem hiszem, hogy lehet kapni, a nagy pékségekben, bármit is mondjanak, mert amit tegnap készítettünk az sokkal finomabb, mint bármelyik paraszt kenyér, amit ezen a néven árulnak!
A kovász azért is fontos, mert természetes tartósító, illetve a kenyér ízért felelõs, ezenkívûl a tészta vízfelvevõ képességét is növeli!
Három féle kenyér készült, mindegyik isteni, különleges, de a technológiát tekintve hagyományos!
Az viszont biztos, hogy nem könnyû, nem gyors, hisz stészolni kell, ami fárasztó, aki nem ismeri ezt a szót, annak mondanám, hogy átgyúrni, elõkészíteni a kovászunkat, ez minimum 12, maximum 28 óra, attól függõen, hogy van-e kész kovász magunk, majd kétszer kelesztjük, de mindezek ellenére olyan ajándék, amikor elkészül, amiért mindenki rajongani fog, többet be se megyünk a boltba kenyérért, ezt garantálom!:-)
Nekem már van kovász magom, amit lelkesen etetek, így spórolom meg a 16 órát és jövõhéttõl sütöm a kenyeret, Ti is tegyetek így!
Ma a sokmagos kenyeret postolom, holnap diós-gorgonzolás kenyér jön, ami a ciabattához hasonló, mennyei ropogós, akár vendégváró, borkorcsolya, vagy uzsi, amit csak akarunk, végül pedig a burgonyás kenyér jön, ami csodaszép és finom na, de jöjjön a mai kenyér és a kovász készítésének rejtélye, ami mindegyikhez kell majd, így ezt jegyezzétek meg!
Sokmagos kenyér és kovász ...