Sünis tejfölös málna torta Pé- nek
sponsored links
Mivel úgy gondoltam, hogy a dobostorta kevés lesz a családnak, így készítettem egy gyülölcsös tortát is Pé szülinapjára, ez inkább az én ízlésemnek megfelelõ, de a málnát Pé is nagyon szereti, szóval õ sem panaszkodott ;) A forma ötletét itt láttam meg és egybõl beleszerettem, tudtam, hogy nekem is el kell készíteni Samut megformázandón ;)
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához) 8 fõre
Piskótához:
- 5 tojás
- 50 g margarin
- 7-8 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 csipet só
Krémhez:
- 3 dl tejföl
- 3 ek vaníliáscukor
- 1 kk rumaroma
- 1 csipet só
- 10 dkg friss málna
Dekorációhoz:
- néhány szem málna
- 1-2 csepp piros ételfesték
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 ek cukor
- fehér és keserûcsoki törmelék
- Dr. Oetker Dekortoll: keserûcsoki, tejcsoki és fehércsoki
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat fehérjére és sárgájára választjuk. A fehérjét egy ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és sóval fehéredésig keverjük, ekkor hozzáadjuk a lágy margarint és alaposan felhabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet is, míg egy sûrû masszát nem kapunk. A sárga masszánkat elõször fellazítjuk egy ek fehérjehabbal, majd a többi habot óvatosan hozzáforgatjuk, míg nagyjából egynemû nem lesz a tésztánk. A tortaforma aljára sütõpapír kerül, az oldalát margarinnal megkenjük, így öntjük bele a tésztánkat és spatula segítségével egyenletesen eloszlatjuk a tetejét. Asütõt 180 fokra elõmelegítjük és 20- 25 perc alatt tûpróbáig sütjük.
Mikor a tészta kihûlt a tetejérõl 1 cm vastagságú kört leválasztunk, ezt félretesszük, mert vissza fog rá kerülni. A vastagabb tortarész belsejjét kibelezzük egy kiskanál segítségével, hogy csak az alján s az oldalán maradjon egy - egy cm vastag fala. A kiszedett piskótát a kezünkkel elmorzsoljuk, nyakon öntjük a tejföllel, vaníliás cukorral, sóval, rumaromával és összedolgozzuk. Az így kapott krémünk felét visszatöltjük a kibelezett tortánkba, erre kerül egy réteg málna, majd a kencénk másik fel, végül az elején levágott piskóta szeletünk. Így mehet a hûtõbe pihenni egy kicsit.
A torta külsejének borításához a habtejszínbõl, pár szem málnából, cukorbõl, habfixálóból kemény habot verünk. Ezt kenjük rá a pikótánkra. Végül a fehér és keserûcsoki forgácsokat óvatosan kézzel felvisszük a tortánk oldalára és a tetejénk külsõ peremére. Ekkor a dekortollak segítségével megrajzoljuk a süni füleit, szemét és lábacskáit is. Ezzel el is készültünk a nagy mûvel :D