Sültpaprika krémleves
sponsored links
Leves. Hidegen melegen, akár krém- akár nem, mindig jó döntés egy menü összeállításakor. Sõt akkor is, ha éppen súlyt akarunk veszteni- vagy megtartani :), hiszen ilyenkor sem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk. A leves azért jó döntés, mert eltelít és utána már nem is annyira vagyunk éhesek, így nem tudunk olyan sokat enni a "másodikból" :).
Ezt a levest még sohasem készítettem ezelõtt és csak egyszer kóstoltam egy kanálkával, de azóta foglalkoztat az elkészítése. Itt, egy akció alkalmával, igen olcsón hozzájutottam a kápia paprikához, így elérkezett az ideje, hogy elkészítsem és megosszam veletek.
Kivételesen ebéd után fotóztam, mert már nem bírtuk olyan éhesek voltunk ééés nagyon rezgett a léc, hogy nem marad mit fotóznom:). Így, az iszonyat önuralmunknak hála, maradt egy kevéske, hogy lássátok a gyönyörû színét. Amúgy is kóstolni kellett, hogy le tudjam írni, érdemes- e nekiállni. :) Mi az hogy?! Nagyon- nagyon finom.
Mi egybõl a tûzrõl levéve, melegen ettük, de ez azon levesek egyike, ami finom hidegen is, de szerintem melegen jobb. (Tapasztalat, hiszen másnap megkóstoltam úgy is).
Hozzávalók:
- 1 közepes méretû, piros kaliforniai paprika
- 10 db kisebb kápia paprika
- 2 fél, napon szárírott és olajban eltett paradicsom
- 2 teáskanál füstölt paprika, fokhagyma por, kakukkfû levél keverék (itt kapható ilyen fûszerkeverék készen, de otthon nem biztos...)
- só, bors ízlés szerint
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evõkanál tejföl+ a díszítéshez
Az elkészítés mente:
- 200 fokos sütõben süssük a megmosott paprikákat 15- 20 percig, közben forgatva õket egy- kétszer. Akkor jó, ha egy kicsit már fekete a héjuk.
- A megsült paprikákat tegyük át egy tálba és egy tányér, vagy fólia segítségével fedjük le õket 5 percre.
- Vágjuk fel a hagymát kockákra, vágjuk 3 részre a fokhagymát és néhány darabra a paradicsomokat is.
- A paradicsom olajából öntsünk egy lábasba.
- A paprikákról húzzuk le a héjukat, szabadítsuk meg a magoktól és a csumájától is. (Nyugodtan mossuk meg õket, hogy az összes mag tuti kijöjjön).
- Tegyük a megtisztított paprikákat a lábasba, adjuk hozzá a hagymákat és pirítsuk meg egy kissé.
- Adjuk hozzá a fûszereket, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.
- Fõzzük addig, amíg meg nem puhulnak a hagyma darabok is.
- Ezután turmixoljuk az egészet egy botmixer segítségével, majd adjuk hozzá a tejfölt és mixeljük azzal is.
- Tegyük vissza a tûzre és adjunk még hozzá kb. 4 dl vizet (nézzük, hogy mennyire lesz híg, annak függvényében és ízlés szerint).
- Ízesítsük, fûszerezzük, ha szükséges. Ha újra felforrt elkészült.
- Tálaláskor tegyünk 3 pöttynyi tejfölt a tányérra és a kanál szárával középen húzzunk bele egy csíkot. Persze a díszítés is opcionális :).
Jó fõzõcskézést, jó étvágyat!