Sültpaprika krémleves

2014-05-05

sponsored links

                                          Leves. Hidegen melegen, akár krém- akár nem, mindig jó döntés egy menü összeállításakor. Sõt akkor is, ha éppen súlyt akarunk veszteni- vagy megtartani :), hiszen ilyenkor sem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk. A leves azért jó döntés, mert eltelít és utána már nem is annyira vagyunk éhesek, így nem tudunk olyan sokat enni a "másodikból" :). 
                                     Ezt a levest még sohasem készítettem ezelõtt és csak egyszer kóstoltam egy kanálkával, de azóta foglalkoztat az elkészítése. Itt, egy akció alkalmával, igen olcsón hozzájutottam a kápia paprikához, így elérkezett az ideje, hogy elkészítsem és megosszam veletek. 
Kivételesen ebéd után fotóztam, mert már nem bírtuk olyan éhesek voltunk ééés nagyon rezgett a léc, hogy nem marad mit fotóznom:). Így, az iszonyat önuralmunknak hála, maradt egy kevéske, hogy lássátok a gyönyörû színét. Amúgy is kóstolni kellett, hogy le tudjam írni, érdemes- e nekiállni. :) Mi az hogy?! Nagyon- nagyon finom. 
Mi egybõl a tûzrõl levéve, melegen ettük, de ez azon levesek egyike, ami finom hidegen is, de szerintem melegen jobb. (Tapasztalat, hiszen másnap megkóstoltam úgy is).

Hozzávalók:
  • 1 közepes méretû, piros kaliforniai paprika
  • 10 db kisebb kápia paprika
  • 2 fél, napon szárírott és olajban eltett paradicsom
  • 2 teáskanál füstölt paprika, fokhagyma por, kakukkfû levél keverék (itt kapható ilyen fûszerkeverék készen, de otthon nem biztos...)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evõkanál tejföl+ a díszítéshez



Az elkészítés mente:
  1. 200 fokos sütõben süssük a megmosott paprikákat 15- 20 percig, közben forgatva õket egy- kétszer. Akkor jó, ha egy kicsit már fekete a héjuk. 
  2. A megsült paprikákat tegyük át egy tálba és egy tányér, vagy fólia segítségével fedjük le õket 5 percre.
  3. Vágjuk fel a hagymát kockákra, vágjuk 3 részre a fokhagymát és néhány darabra a paradicsomokat is.
  4. A paradicsom olajából öntsünk egy lábasba. 
  5. A paprikákról húzzuk le a héjukat, szabadítsuk meg a magoktól és a csumájától is. (Nyugodtan mossuk meg õket, hogy az összes mag tuti kijöjjön).
  6. Tegyük a megtisztított paprikákat a lábasba, adjuk hozzá a hagymákat és pirítsuk meg egy kissé.
  7. Adjuk hozzá a fûszereket, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.
  8. Fõzzük addig, amíg meg nem puhulnak a hagyma darabok is.
  9. Ezután turmixoljuk az egészet egy botmixer segítségével, majd adjuk hozzá a tejfölt és mixeljük azzal is.
  10. Tegyük vissza a tûzre és adjunk még hozzá kb. 4 dl vizet (nézzük, hogy mennyire lesz híg, annak függvényében és ízlés szerint).
  11. Ízesítsük, fûszerezzük, ha szükséges. Ha újra felforrt elkészült.
  12. Tálaláskor tegyünk 3 pöttynyi tejfölt a tányérra és a kanál szárával középen húzzunk bele egy csíkot. Persze a díszítés is opcionális :).



   
Jó fõzõcskézést, jó étvágyat!

Folytats a blogon ... nutsnroll.blogspot.com/2014/05/sultpa...

sponsored links

Keres?s