Sült édesburgonya snack

2018-03-04

sponsored links

Egészséges

Jó ideje megcsináltam a képeket, de nem volt ihletem bármi informatívat hozzátenni az édesburgonyához. Aztán megjött az ihlet, meg is írtam a hasonlóan édesburi-fan Kolléganõnek, hogy azzal az egzotikus felütéssel tudnám blogosítani, hogy ?Együk azt, amit az indonéz malacok!? Vagy gondolkodjak még? Szerintem azt sugallta, hogy gondolkodjak még egy kicsit. Így ismét gondolkodtam, így jutottam el az “egészséges” szóig.

blog_IMG_5523_1500

Indonéziában Sulawasi, más néven Celebes szigetén találkoztam édesburgonyával, azaz a szigetország egyéb helyein még sose. Sõt visszagondolva egyéb Délkelet-ázsiai utazásaimra, sok ételre emlékszem, megvolt már a jam gyökér, jackfruit minden verzióban, manióka (más néven cassava), de batátára nem igazán emlékszem. Talán thaiföldön curryben találkoztam vele. Sulawasin egy szállás volt ahol snack-ként sörtésztában kisütötték, és nagyon jól esett a helyi Bintang sör mellé két fürdõzés között. Sulawasi és az édesburgonya kapcsolatáról pár nappal korábban, északabbra, Tana Toraja régióban tudtam meg többet a guideunktól. Két napos túra vége felé jártunk voltunk, mikor az egyik kis faluban sétáltunk, és épp alábbhagyott a beszélgetés, ekkor kérdezte meg, hogy szerintem mi az a zöld növény, ami mellett megyünk. Persze fogalmam nem volt. Ekkor mesélte, hogy ez az édesburgonya, amibõl elég sokat termesztenek a szigeten, ugyanis a malacok imádják ennek a levelét, és itt ez az egyik fõ táplálékuk. Ebbõl egyébként senki ne vonja le azt a következtetést, hogy ezeket az állatokat kényeztetik, de még azt se, hogy jól tartják. A burgonyát (ami növénytani besorolás szerint nem burgonya, és a disznó kedvencének a gyökere) pedig kiviszik a piacra. Azt mesélte, hogy nagyon olcsón adják, hisz nem szeretik az emberek, mindig ez az egyik utolsó portéka, amit elvisznek a piacról, ha egyáltalán elviszik, így sokszor a helyi árusok nyakán marad. Õ és a felesége viszont kedveli, így mivel szerintük finom is, és még olcsó is, sokszor van náluk. Rendszerint olajban sütik kis, és nyilván valami egész csípõs szósszal öntik nyakon.

blog_1Ez az étel nálunk egy kicsit régebbi idõkre tekint vissza. Leginkább snack-ként szoktuk enni, mondjuk így chips helyett, csak épp maszatosabb verzióban. De nekem többnyire elég egy vacsinak is. Két hasonló verziót írok le. Az elsõ az a változat, amit nagyjából meg lehet csinálni különösebben megtervezett vásárlás nélkül. A másik pedig Yotam Ottolenghi receptje egy kicsit átformálva.

blog_IMG_5548

Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: kb. 40 perc
Mennyiség: 2 személyre

Hozzávalók a batátához:

  • 2-3 édesburgonya (kb. 800-900g)
  • 2-3 evõkanál olívaolaj
  • csapott teáskanál füstös pirospaprika
  • Kevés só, bors
  • Ízlés szerint chili pehely

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 200g görög joghurt esetleg tejföl
  • 1 evõkanál olívaolaj
  • 1-2 gerezd áttört fokhagyma
  • 1 kiskanál lime vagy citrom leve
  • 1 evõkanál friss kakukkfû vagy 2 evõkanálnyi aprított petrezselyem vagy korianderzöld
  • só, bors

Hozzávalók az Ottoleghi ihlette batátához:

  • 2-3 édesburgonya (kb. 800-900g)
  • 2-3 evõkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál õrölt koriander (legjobb ha mi zúzzuk meg frissen)
  • fél teáskanál õrölt édesköménymag (legjobb ha mi zúzzuk meg frissen)
  • Kevés só, bors
  • 2 centinyi friss chili

Hozzávalók az Ottoleghi ihlette mártáshoz:

  • 200g görög joghurt esetleg tejföl (Õ creme fraiche-sel készíti)
  • fél thai citromfû apróra szinte péppé vágva, vagy 1 kiskanál szárított thai citromfû
  • 1 evõkanál lime lé, és egy lime héja
  • 1 evõkanálnyi aprított petrezselyem vagy korianderzöld elhagyható
  • 1 gerezd áttört fokhagyma (elhagyható)
  • 20-25g friss gyömbér reszelve (kb. 3×1 cm)
  1. lépés

Ha a batátának szép a héja, akkor csak jól megmosom, és nem pucolom meg. Ha nem így ítéljük meg, akkor pucoljuk meg. Sokszor csak negyedekbe vágom, azaz viszonylag nagy darabokban hagyom, sokszor pedig majdnem mint hasáb vagy steak burgonya. (Ízlés és kedv szerint.)

  1. lépés

Az olívaolajat összekeverem a fûszerekkel, (az is jól mûködik ha csak olajba forgatom, és megszórom a fûszerekkel) és megforgatom benne a burgonyadarabokat, majd magas hõfokon (200-210 fok) mérettõl függõen kb. 20-30 perc alatt megsütöm. A friss chilit vagy a pelyhet a tálaláskor szórom az édesburgonyára.

  1. lépés

A mártás hozzávalóit összekeverem.

blog_4blog_IMG_5550blog_2blog_IMG_5509blog_3

 


Folytats a blogon ... https://homebisztro.wordpress.com/201...

sponsored links

Keres?s