Sült édesburgonya curry-vel és az elhagyhatatlan mentás-bazsalikom dippel
sponsored links
Hónapok óta nézegettem az édesburgonyát hol az interneten, hol a kezemben, aztán a hûtõmben és végül ma kés alá került. Ezelõtt sosem ettem még és gondoltam ezzel a zöldségfélével búcsúztatom konyhámban a telet (habár feldolgozásra vár még egy sütõtök is:)). Nem bántam meg, hogy a kosaramba került, sõt! most visszasírom az elmulasztott téli hónapokat nélküle:) Egy kis tanmese, amit én is nemrégiben tudtam meg róla: a magyar neve ellenére ez nem burgonya, a szulákfélék nemzetségébe tartozik és nem gumó (amit általában fogyasztunk), hanem gyökér. Két jellegzetes típusa van a sárgás húsú, amit én is feldolgoztam és íze a sütõtökre emlékeztet, illetve a lilás húsú, ami a gesztenyére hajaz állítólag (most ennek a beszerzésén is rajta vagyok:)). Érdemes kipróbálni, rengeteg féleképpen fel lehet használni: édesen-sósan-fûszeresen-párolva-grillezve-sütve-levesnek-tésztának-lepénynek. Több dolog is készült nálam belõle, de elõször ezt a receptet osztom meg most Veletek:) Ja és akkor a zsúfolt történéses hétrõl még nem is meséltem, amik külön bejegyzést érdemelnek, mikor eljön az idejük:)
Hozzávalók 2 személyre:
1 db édesburgonya (kb. 230 g egy darab)
30 g vaj
1 tk curry
1/2 kk õrölt chilli
250 ml görög joghurt ...