Sült túrótorta szederrel
sponsored links
Találtam a mélyhûtõben egy csomag lefagyasztott szedret és mindjárt tudtam, hogy ma egy finom süteményben fogja beteljesíteni a sorsát. Már régebben kinéztem Mézesélet blogján ezt a gyümölcsös tortát. Nagyon kíváncsi voltam a végeredményre, mert túróból általában sütés nélküli gyümölcstortákat szoktam készíteni, sütve még sosem próbáltam. Nálam került bele egy kis citromhéj is, vaníliarúd híján pedig bourbon vaníliás cukrot használtam. A szeder saját termesztésû volt, jó édesen szüreteltem le még tavaly nyáron, így nem készítettem túl édesre a túrós alapot és az ízeket kevés citromlével hoztam harmóniába. Nagyon nehéz volt kivárni, míg meghûlt, de megérte a várakozást, mert így valóban nagyon szépen lehetett szeletelni. Nagyon kiadós, gyors desszert, kb 10 perc munka van vele, amíg a hozzávalókat összekeverjük, a többi szinte már csak a sütõ dolga. Másféle gyümölccsel is készíthetjük. Nekünk nagyon ízlett, olyannyira, hogy pillanatokon belül már morzsája sem maradt. Mézesélet-nek köszönöm szépen a receptet!
Elkészítési idõ: 70 perc
Pihentetés: 1-2 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 tojás
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is, én édesítõszert használtam)
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 2 bögrényi szeder
Elkészítése:
1. A túrót, tojásokat, pudingport és a cukrokat egy mélyebb edénybe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromlevet, botmixerrel az egészet krémesre turmixoljuk.
2. A szeder felét óvatosan belekeverjük.
3. A túrós masszát egy sütõpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába öntjük, a tetejére rászórjuk a maradék szedret.
4. Elõmelegített 180 C-os sütõben kb 1 óra hosszat sütjük (a sütési idõ sütõ függõ, nálam ennyi volt).
5. A megsült tortát kihûtjük, majd 1-2 órára a hûtõbe tesszük dermedni, így szépen szeletelhetõvé válik.
6. A tortát tálaláskor díszíthetjük még szederrel vagy citromfûlevélkékkel.