Sült túrós palacsinta
sponsored links
Lehet, hogy ezzel mindenki így van, de én imádom a palacsintát. Minden nap jöhetne. Reggelire, ebédre, vacsorára. Bármilyen töltelékkel, amennyiben az nutella. Na jó lehet esetleg fahéjas cukor, kakaó vagy lekvár és túró, de még a mákos citromosat sem vetem meg. A sima túrósért viszont nem igazán voltam oda, amíg nem lehetett nálunk is krémes túrót kapni. Nem az ízével van a bajom. Bár otthon Apukám mindig felturbózza mazsolával, vaníliás cukorral, fahéjjal, narancshéjjal, valamiért zavarnak a rögök. De hagyjuk a rögöket.
Amikor megtaláltam ezt a receptet, nagyon megörültem neki, mert szerintem a legtöbbet hozza ki az egyszerû túrós palacsintából. A végén még elegáns desszert válik belõle. A recepten csak annyit változtattam, hogy tettem egy csipet sütõport a tésztába, hogy könnyebb legyen és a karamellkéreghez a cukrot sütés elõtt szórtam rá, mert nincs karamellizáló pisztolyom, amivel sütés után pörkölhetnék szép kérget a palacsintákra. Akinek viszont van, az ne fogja vissza magát :) Eredeti recept itt németül.
Hozzávalók 4 személyre:
120 g liszt
250 ml tej
20 g olvasztott vaj
1 db tojás
1 ek vaníliás cukor
só
egy csipet sütõpor
A töltelékhez:
20 g krémes túró
1 marék mazsola leforrázva
1 tojás sárgája és fehérje
2 ek cukor
1 narancs reszelt héja
1 csipet kardamom és fahéj
A tetejére:
2 ek cukor
a tálaláshoz vaníliás joghurt
A sütõt elõmelegítettem 180°C-ra. Elõször összekevertem a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliás cukrot. Majd hozzákevertem a lisztet, végül apránként felengedtem a tejjel, hogy csomómentes legyen. A tésztából négy vastag palacsintát sütöttem.
A töltelékhez összekevertem a túrót, tojássárgáját, cukrot, reszelt narancshéjat, és a fûszereket, végül óvatosan beleforgattam a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A palacsintákat megtöltöttem, óvatosan feltekertem, sütõpapírral bélelt jénaiba tettem, megszórtam pár evõkanál cukorral és nagyjából 20 percig sütöttem. Ekkorra a töltelék is megsül, de nem szárad ki és a cukor is ráolvad egy kicsit a tetejére.