Sült tarja gyümölcsökkel.
sponsored links
A hosszú hétvégére egy egyszerûen összeállítható tepsis hús készült nálam, melyet ajánlani tudok mindazoknak akik szeretik az édes és sós ízek együttesét, valamit a hús és gyümölcs párosítást. Én pl.a szaftos tarját választottam, de ez ízlés dolga, lehet szárazabb hús is, majd fûszerezés után almával, lilahagymával, és szõlõvel rétegezve került a tepsibe, és irány a sütõ. Ezután már csakis annyi volt vele a dolgom, hogy párolás után pár perc alatt készre süssem, és közben elkészítsem a köretként tálalt krumplipürét, de illik hozzá a rizs is, vagy éppen egy szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk.
Hozzávalók:
6 szelet sertéstarja (csont nélkül)
só
õrölt színes bors
1 tk koriander
1 tk ételízesítõ
1 kisebb csokor friss zsályalevél
2 db lilahagyma (nagy)
2 db édes alma
1-2 fürt szõlõ
0,5 dl fehérbor
10 dkg sertészsír
A koriandert állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, és törjük össze.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel és az õrölt korianderrel, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. (a tarja lehet kicsit vastagabb szelet)
Az almának távolítsuk el a magházát, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. A lilahagymát pucoljuk meg, majd szintén vágjuk vastagabb szeletekre. A szõlõt mossuk meg, majd szemezzük le. (érdemes nagyobb szemû szõlõt választani)
A tepsit kenjük ki a zsírral, majd fektessünk bele két-három szelet almát, helyezzünk rá egy szelet befûszerezett húst úgy, hogy félig fedje az almaszeleteket, majd tegyünk rá két-három szelet lilahagymát. A rétegezést addig folytassuk míg elfogynak a hozzávalók.
Ezután szórjuk meg a zsályalevelekkel, öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával. (a zsályaleveleket egészben szórjuk közé, mert felaprítva túl intenzív lesz az íze)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten, kb. másfél óra alatt pároljuk puhára. (én légkeverésnél 160 fokon, másfél óráig pároltam)
Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütõbe, és süssük pár perc alatt szép pirosra. (ha sok lé lenne alatta párolás után, akkor öntsünk le belõle)
Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én krumplipürét csináltam, a rizs is jól illik hozzá, de ízlés szerint egy szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk.
Tálaláskor helyezzük tányérra a sült tarját és a gyümölcsöket, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk.