Sült sütõtök, lencse, fûszeres szósszal, barnarizzsel (vegetáriánus tikka masala). Garam masala fûszerkeverék.
sponsored links
Indiai ízek ebédre :)
Akik szeretik az indiai ízeket, vagy szeretnék megízlelni a magyar konyhától
merõben eltérõ ízvilágot, szerezzenek be jellegzetes fûszereket.
Majd némi tanulás után, jöhet a "kísérletezés".
Évekkel ezelõtt én is ezt tettem, ma már egész jól megy :)
Akik szeretik az indiai ízeket, vagy szeretnék megízlelni a magyar konyhától
merõben eltérõ ízvilágot, szerezzenek be jellegzetes fûszereket.
Majd némi tanulás után, jöhet a "kísérletezés".
Évekkel ezelõtt én is ezt tettem, ma már egész jól megy :)
Tikka: joghurtos pác/szósz
Masala: indiai ízvilágot idézõ fûszerek keveréke (pl. koriander, fahéj,
római kömény, szegfûszeg, bors, kardamom).
Ez a recept a csirke tikka masala alapján készült vegetáriánus változat.
Vegetáriánusként, könnyedén alakíthatunk át, bármilyen hagyományosan hússal készült ételt.
Hagyjuk el a húst, egyszerûen cseréljük fel zöldségekre, paneer sajtra, esetleg tofura.
A szósz készülhet tejszínnel, joghurttal, tejmentesen kókusztejjel.
Olaj, vaj, zsír helyett, használjunk ghít, azaz gheet, tisztított vajat, esetleg kókuszvajat.
Most a garam masalával, gyömbérrel, chilivel, fokhagymával fûszerezett szószt
kókusztejjel és görög típusú joghurttal krémesítettem.
A sült sütõtököt,
hegyi lencsével és barna rizzsel tálaltam.
Hozzávalók
1 nagyobb sütõtök
3 ek olívaolaj
garam masala fûszerkeverék
2 csésze hegyi lencse (dmbio)
2 csésze barnarizs (dmbio)
só
mártás
4-5 cm friss gyömbér
5-6 gerezd fokhagyma
1-2 db chili
2 ek tisztított vaj/ghí
2 ek paradicsomkrém
1-2 tk garam masala
1 kis darab fahéj
1 tk fûszerpaprika
só
bors
1 doboz kókusztej (aldi)
1 nagy doboz görög típusú joghurt
1) A sütõtököt meghámoztam és 1 x 1 cm-es kockákra vágtam.
Megszórtam bõségesen a garam masala fûszerkeverékkel és
kevés sóval,
locsoltam rá 3 ek olívaolajat.
Tepsire sütõpapírt terítettem, rá a fûszeres tökkockákat.
Elõmelegített sütõben (180 fok) roppanósra sütöttem.
2) A rizst kétszeres mennyiségû vízzel fõni tettem, a lencsét szintén, másik edényben.
3) Még a sütõtök sült, a rizs és lencse fõtt, elkészítettem a mártást.
A megtisztított fokhagymát összepréseltem, a gyömbért finomra vágtam, a chilit szintén.
2 nagy evõkanál ghín az elõbbieket megpirítottam, hozzáadtam a paradicsomkrémet,
2-3 percig pároltam, majd a fûszereket, további 3-4 percig kevergettem.
Hozzáadtam 1,5 dl vizet és további 10 percig fõztem.
Végül belekevertem a doboz kókusztejet és fél doboz joghurtot.
Érdekességek
Vajon a csirke tikka masala igazi brit nemzeti étel, skót, vagy indiai?
Ugyanis heves vita folyik a származása körül.
Az Egyesült Királyság legnépszerûbb ételei közé tartozik, ugyanakkor egy
Glaskowban dolgozó indiai szakács azt állítja, hogy Õ találta fel.
Az indiai alapokkal rendelkezõ fogás lehet mégis Punjabi (pandzsábi) eredetû?
Bõvebben itt olvashatunk róla.
Nos vitatkozzanak, mi csak élvezzük az ízeket :)
Garam masala
A garam szó a test felmelegítésére utal, a masala pedig a fûszerkeverék.
A garam masalában található fûszerek megemelik a test hõmérsékletét,
A garam masala, Indiában, Pakisztánban használt fûszerek keveréke.
Kõbe vésett összetétele nincs, régiónként és ízlés szerint változik,
ahány ház, annyi szokás, egyik sem eredetibb a másiknál.
Szintén eltérõ a fûszerek elõkészítése:
van ahol a fûszereket elõbb megpörkölik, majd õrlik,
máshol a fûszereket megõrlik és csak a felhasználáskor pörkölik, sütik oda.
Néhány recept szerint a fûszereket szárazon õrlik, mások szerint ecettel,
vagy vízzel, kókusztejjel, más folyadékkal pasztává keverik.
Készítsük úgy, ahogy a szívünk, ízlésünk diktálja.
A garam masala fûszerkeveréket megvásárolhatjuk készen,
de magunk is összeállíthatjuk.
A készen vásároltba koriandert, római köményt, spanyol paprikát, szerecsendiót,
borsot, szegfûszeget, kardamomot, édesköményt sûrítettek.
Mint említettem, az összetétel igen változatos, a sajátunkat saját ízlésünkhöz igazítsuk.
A következõ fûszerekbõl állítom össze.
(Ez 1 adag, ha rákapunk az indiai ízekre :) érdemes többet készíteni.)
Hozzávalók
3 tk koriander
2 tk római kömény
1 tk fahéj
1/2 tk szegfûszeg
2-3 db szerecsendióvirág
csipetnyi szerecsendió
2 db fekete kardamom
1 db babérlevél
1/2 tk fekete bors
3-4 db szegfûbors
1 db közepes erõsségû chili
Tegyünk mindent mozsárba és õröljük finommá.
Amennyiben többet készítünk, tároljuk légmentesen záródó üvegben.
de magunk is összeállíthatjuk.
A készen vásároltba koriandert, római köményt, spanyol paprikát, szerecsendiót,
borsot, szegfûszeget, kardamomot, édesköményt sûrítettek.
Fekete kardamom, kevésbé ismert, mint a zöld. |
Mint említettem, az összetétel igen változatos, a sajátunkat saját ízlésünkhöz igazítsuk.
A következõ fûszerekbõl állítom össze.
(Ez 1 adag, ha rákapunk az indiai ízekre :) érdemes többet készíteni.)
Hozzávalók
3 tk koriander
2 tk római kömény
1 tk fahéj
1/2 tk szegfûszeg
2-3 db szerecsendióvirág
csipetnyi szerecsendió
2 db fekete kardamom
1 db babérlevél
1/2 tk fekete bors
3-4 db szegfûbors
1 db közepes erõsségû chili
Tegyünk mindent mozsárba és õröljük finommá.
Amennyiben többet készítünk, tároljuk légmentesen záródó üvegben.