Sült szõlõs-mascarponés pite
sponsored links
Egy kis nyárutó és õszidézés. :) Nagyon szeretem a szõlõt minden formában. ...igen, bornak is, persze úgy csak mértékkel. :D Szerencsére ennél a sütinél ilyesfajta mértéktartásra nincs szükség. Csak akkor muszáj abbahagyni, ha elfogy. Ez esetben pedig minden további nélkül süthetünk egy újabb adagot. :D Idén nyáron hoztunk haza szõlõt is a Balatonról. Olyan szép fürtök cseperedtek a tõkéken, hogy vétek lett volna a seregélyeknek és darazsaknak otthagyni õket. Itthon aztán szépen betettem a hûtõ aljába és folyamatosan rájártunk. Néhány fürtöt azonban félretettem, hogy valami finomságot készítsek belõlük. A hûtõben olyan jól érezték magukat, hogy még 6 hét után is úgy néztek ki, mintha azon frissiben szedtük volna õket. Ennek igen megörültem, de azért nem akartam már tovább váratni õket. :) Elolvastam sok receptet, míg végül ráakadtam erre. Nagyon megtetszett, hát el is készítettem, nagyon pici módosítással. :) Szerencse, mert most már tudom, hogy így is szeretem a szõlõt. ;)
Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû sütõformához:
A tésztához:
7 ek. vaj
5 dkg cukor
18 dkg sima liszt
1 kk. fahéj
csipet só
A sült szõlõhöz:
50 dkg szõlõ (ha lehet, mag nélküli)
2-3 ek. cukor
2 ág friss rozmaring
csipet só
1 ek. balzsamecet
A mascarpone-krémhez:
25 dkg mascarpone
2 ek. porcukor
A tálaláshoz:
friss rozmaring
- A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval és fahéjjal. Hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
- A formába téve kézzel eligazítjuk a tésztát úgy, hogy körben peremet formálunk. Az alját villával megszurkáljuk, majd 180°C-ra elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A tésztát a formában hagyva langyosra hûtjük, majd abból kivéve rácsra téve teljesen kihûtjük.
- A sült szõlõhöz a szõlõt leszemezzük, elkeverjük a cukorral, majd egy sütõtálban egyenletesen elrendezzük. Tetejére tesszük a rozmaring ágakat, majd 190°C-os sütõben ~20 perc alatt megsütjük.
- Balzsamecetet csepegtetünk rá, majd teljesen kihûtjük.
- A mascarponét a porcukorral kikeverjük. A krémet egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd ráhalmozzuk a levétõl lecsepegtetett sült szõlõt. A pitét néhány órán át hûtõben pihentetjük. Tálaláskor friss rozmaringgal díszítjük.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük októberi számában is. :)