Sült pálpusztai sajt, salátával, mézzel és dióval
sponsored links
Már elõre tudom, hogy ez a bejegyzésünk vagy nagyon, vagy egyáltalán nem lesz kedvelt. Ennek oka persze maga a sajt, mely sajnos megosztja a fogyasztókat, magam is sokszor tapasztalom. Én kifejezetten kedvelem, másikunk nem igazán. Szóval szerintem minimum ez a felállás a legtöbb családban is.
Pedig a pálpusztai sajt igazi hungarikum, különlegesség, melyre méltán lehetünk büszkék. Annál is inkább, mert már több mint százhúsz éves múltra tekint vissza. A pálpusztai kezdetben juhtejbõl készült, késõbb, a sok tejet adó tehénfajták és a fejõgépek elterjedésével tértek át a gazdaságosabb tehéntejre. A sajt olyannyira sikeres lett, hogy a két világháborút is átvészelte.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a pálpusztai sajtnak 43-57 gramm súlyúnak és 4-5 cm hosszú, 3-4 cm széles, 2,5-3,5 cm magas hasáb alakúnak kell lennie. Szárazanyag-tartalma legalább 44% (m/m), zsírtartalom a szárazanyagban pedig legalább ...