Sült poré gratin

2012-09-25

sponsored links


Hogyha nagy ünnepnap, vagy esõ késztette, hogy otthon
tartózkodjon, vagy ha a szántás kezdete késett,
minden gondja a kert volt. Mert sokfajta palántát
ültet rég, jól tud bujtást is a földbe takarni,
majd a csatorna vizét hajtott szárára vezetni.
Itt zöldség, széles hajtású cékla, emitt meg
sóska terem szaporán; mályvát s örvénygyökeret tart,
vadmurkot, póréhagymát termeszt (a fejérõl
kapta nevét) s mákot (hideg és ártalmas a fejre),
s pompás étel után a salátát friss csemegének,
.............................................szélén a retek nõ,
és a kövér tök, amelyet a tágas gyomrúak esznek.

Vergilius: Moretum

Verset fabrikálni a póréhagymáról legalább annyira nehéz, mint úgy elkészíteni, hogy ne csak egyedül a szakács egyen belõle. Pedig sütve, párolva egészen enyhe, aromás, édeskés ízt kapunk. Mely már szinte nem is hagyma. A póréhagyma gyakran levesben (krémleves) vagy salátában végzi. A póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érzõdik. Ideális. Hajrá! A recept egy régebbi BBC Goodfood újságból való. Felezve. Krémes, zamatos, finom.

Hozzávalók
- 400 gramm burgonya, tisztítva, vékonyra szeletelve ...

Folytats a blogon ... beastie-bistro.blogspot.com/2012/09/s...

sponsored links

Keres?s