Sült oldalas és paradicsomos káposztafõzelék

2017-10-07

sponsored links




Hááát, tegnap még nehezen tudtam elképzelni, hogy ma lesz erõm fõzni...
Már egy hete folyamatosan dagadt az arcom. Olyan mértékû gyulladás keletkezett az egyik fogamban, hogy a fájdalomtól esetenként még gondolkodni is nehéz volt. Tegnap aztán a lelkem is belepusztult, amikor a körpanoráma röntgen eredményét úgy kommunikálta a doktornõ, hogy egy tökéletes formájú, tökéletes külsõ állapotú fogsorral rendelkezõ ember részére annál rosszabb hírt mondani nem lehet, minthogy mindkét fogsorán nagyon vissza van csúszva az ínye, és az összes fogával így fog járni, mint ezzel, mert ennek a mostani helyzetnek nagy valószínûséggel foghúzás lesz a vége, mivel egyáltalán nem reagál a gyulladás az antibiotikumos kezelésre... most belevágok még egy adag antibiotikumba, úgy, hogy közben folyamatosan fájdalomcsillapítózom, azt remélve, hogy mégis elmúlik a gyulladás, és nyer egy pár hónapot a jobb hatos fogam, ami egyébként egy másikkal egyetemben mozog is... Most délutánra viszont lejjebb ment a dagadás, és a fájdalmam is csökkent, úgyhogy bizakodó vagyok. A bizakodás mellett azzal is vigasztalgatom magam, hogy az öregasszonyosodás része ez, és még mindig jobb megöregedni, mint nem...

Kitaláltam, hogy oldalast sütök, mert azzal nem lesz sok gondom, rázárom a sütõajtót és folytatom a szenvedést meg a kétségbeesést. Így is lett.

Amibõl készült:

  • egy szép darab oldalas
  • 3 vagy 4 félbevágott vöröshagyma
  • kevés köménymag
  • õrölt bors
  • 1 fej fokhagyma
  • durva szemû só
  • 3 evõkanálnyi zsír
A sütõedény alját kikentem a zsírral, megszórtam durva  szemû borssal, köménymaggal, a héjastól elfelezett vöröshagymákat a vágási felületükkel lefelé beleraktam, közé szórtam a fokhagymagerezdeket, ráfektettem az oldalast, szórtam sót a tetejére is, õröltem rá borsot is, öntöttem alá egy fél pohárnyi vizet, letakartam és kb. 4,5 órán át sütöttem 120-130 fokon, az harmadik harmadában már nem volt letakarva.




Fõztem hozzá paradicsomos káposztafõzeléket. Ez korábban nem volt szokás, de amióta mégis, azóta szeretjük. Igaz, évi 1-2 alkalommal csinálok, így ráunni valószínûleg nem fogunk.


Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej káposzta negyedelve, vékony csíkokra vágva
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 liter paradicsompüré
  • 2 kisebb fej hagyma vékony szeletekre vágva
  • kevés õrölt kömény (én mozsárban zúzom, úgy jobban kijön az íze)
  • 2-3 evõkanálnyi liszt
  • 2-3 evõkanálnyi olaj
A káposztát és a hagymát beletettem egy fazékba, rászórtam a sót és a köményt, felöntöttem a paradicsomlével és annyi vízzel, ami éppen ellepte. Én soha nem fõzöm csak vízben, mert az a fixa ideám, hogy abban megpuhul a káposzta, a paradicsom savassága pedig segít, hogy ropogós maradjon.


Amikor megfõtt a káposzta, világos rántást készítettem a lisztbõl és az olajból, felöntöttem hideg paradicsompürével, belezuttyantottam a fõzelékbe és már csak egy picit forraltam, hogy ne legyen liszt ízû és besûrûsödjön.


Nna, és mi történt este? Az én vegetáriánus elsõszülöttem megkóstolta a fõzeléket, és ráeszmélt, hogy finom. Most már tudja, hogy az "elõzõ életében" a hús miatt nem ízlett neki. El is csomagoltam belõle egy dobozzal, gombafasírttal fogja hétfõn ebédre megenni.

Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s