Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával
sponsored links
Nincs túl sok hozzáfûznivalóm. Egyszerû, klasszikus ízesítés, semmi fakszni, semmi extra hozzávaló, különleges fûszer. Így egyszerûen azonban abszolút nagyszerû. Jaj, esetleg fakszninak lehetne venni a sárgarépát az uborkasalátában. Volt néhány kisebb darab a kertbõl, és már kezdett (volna) puhulni, ezért idejében felhasználtam. És bocsánat, mégis volt egy kevés extra hozzávaló, most jut eszembe... Jamie-nél láttam egyszer, hogy balzsamecetet önt a sült krumplira. Õ rengeteget tett, és csak kb. 1 dl-t. Az eredmény? Nem tudom, én nem igazán éreztem semmi különlegeset, tehát akár el is hagyható. Egyszer kipróbálom olyan sokkal, mint õ, lehet csak úgy van értelme. A nyúl édesanyáméktól volt, most kezdenek akkorák lenni, hogy ha megkívánjuk, már lehet egyet-egyet vágni. De még nõhetnek azért. :)
Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész nyúl (kb. 1 kg vagy több), só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2-1 dl olaj; a körethez: 1 kg újkrumpli, só, bors, olívaolaj, kb. 1 dl balzsamecet (elhagyható), esetleg szárított rozmaring; a salátához: uborka, hagyma, sárgarépa tetszés szerinti mennyiségben, arányban, só, fruktóz (cukor), almaecet, víz, olívaolaj.
Elkészítése: A nyulat feldaraboljuk, és hideg vízben fõni tesszük. Amikor fölforrt, lehabozzuk, a vizet megsózzuk, és fedõ alatt, közepes lángon puhára fõzzük. Vigyázzunk, csak éppen megpuhuljon, szét ne essen! :) Ha megfõtt, óvatosan tálra szedjük, és hagyjuk megszikkadni. Idõközben a krumplit is elõkészítjük - ki-ki tetszés szerint jól megsikálja vagy meghámozza - én még csak sikálom -, a nagyobbakat négybe, a kisebbeket kettõbe vágjuk, az egészen kicsiket pedig egészben hagyjuk. Egy tálban jól megsózzuk-borsozzuk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha használunk rozmaringot, azt is most adjuk hozzá. A krumplit sütõpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 200 fokra elõmelegített sütõben, légkeverésen kb. 30 perc alatt megsütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük a tepsit, és ráhelyezzük a sóval-borssal megszórt húsdarabokat. A pirospaprikát elkeverjük az olajjal, és egy ecset segítségével megkenjük vele a húsokat. A tepsit további 10 percre visszatoljuk a már 230 fokra elõmelegített sütõbe, hogy a benne lévõk szép pirosra süljenek. Ha még maradt paprikás olaj, elkeverhetjük 1-2 evõkanálnyival a hús fõzõlevébõl, és azt is rákenhetjük a húsra, illetve ekkor locsoljuk meg a krumplit a balzsamecettel is. Még 2-3 percig pirítjuk utána. A salátához mindent vékonyra szeletelünk, sós-ecetes-édesített vizet készítünk, és ráöntjük a zöldségekre. Hagyjuk állni egy keveset. Tálalás elõtt szükség szerint utánaízesítünk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal.
Megjegyzés: A húst nem muszáj elõfõzni, lehet a krumplival egyszerre is sütni. De a fõzõlevébõl nagyon finom leves is készíthetõ, úgyhogy érdemes így csinálni.
Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész nyúl (kb. 1 kg vagy több), só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2-1 dl olaj; a körethez: 1 kg újkrumpli, só, bors, olívaolaj, kb. 1 dl balzsamecet (elhagyható), esetleg szárított rozmaring; a salátához: uborka, hagyma, sárgarépa tetszés szerinti mennyiségben, arányban, só, fruktóz (cukor), almaecet, víz, olívaolaj.
Elkészítése: A nyulat feldaraboljuk, és hideg vízben fõni tesszük. Amikor fölforrt, lehabozzuk, a vizet megsózzuk, és fedõ alatt, közepes lángon puhára fõzzük. Vigyázzunk, csak éppen megpuhuljon, szét ne essen! :) Ha megfõtt, óvatosan tálra szedjük, és hagyjuk megszikkadni. Idõközben a krumplit is elõkészítjük - ki-ki tetszés szerint jól megsikálja vagy meghámozza - én még csak sikálom -, a nagyobbakat négybe, a kisebbeket kettõbe vágjuk, az egészen kicsiket pedig egészben hagyjuk. Egy tálban jól megsózzuk-borsozzuk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha használunk rozmaringot, azt is most adjuk hozzá. A krumplit sütõpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 200 fokra elõmelegített sütõben, légkeverésen kb. 30 perc alatt megsütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük a tepsit, és ráhelyezzük a sóval-borssal megszórt húsdarabokat. A pirospaprikát elkeverjük az olajjal, és egy ecset segítségével megkenjük vele a húsokat. A tepsit további 10 percre visszatoljuk a már 230 fokra elõmelegített sütõbe, hogy a benne lévõk szép pirosra süljenek. Ha még maradt paprikás olaj, elkeverhetjük 1-2 evõkanálnyival a hús fõzõlevébõl, és azt is rákenhetjük a húsra, illetve ekkor locsoljuk meg a krumplit a balzsamecettel is. Még 2-3 percig pirítjuk utána. A salátához mindent vékonyra szeletelünk, sós-ecetes-édesített vizet készítünk, és ráöntjük a zöldségekre. Hagyjuk állni egy keveset. Tálalás elõtt szükség szerint utánaízesítünk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal.
Megjegyzés: A húst nem muszáj elõfõzni, lehet a krumplival egyszerre is sütni. De a fõzõlevébõl nagyon finom leves is készíthetõ, úgyhogy érdemes így csinálni.