Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal
sponsored links
Kicsit rákattantam a kókusztejre. Meg a sütõben sült zöldségekre is. Megint. Pontosan annyira egyszerûen készül ez a sült karfiolkrémleves, mint amilyen egyszerû róla a fénykép. Hirtelen ötlet volt, hirtelen dokumentálással. És hirtelen el is fogyott, fõleg, hogy beállított a húgom is. Sûrû volt, meg krémes, utána már csak egy sütit ettünk. Ennyi.
Laktóz -és gluténmentes.
Elõkészítési idõ: 5 perc
Sütési/fõzési idõ: 25 ? 30 perc
Hozzávalók (3 ? 4 fõre):
1 kisebb fej karfiol
1 fej salotta (mezei vöröshagyma is jó)
2 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
só, frissen õrölt bors
7 dl húsleves (vagy zöldségalaplé, vagy víz)
1 ? 1,5 dl kókusztej
citromlé ízlés szerint (kb. fél citromnyi)
frissen reszelt szerecsendió (kb. fél tk.)
A sütõt elõmelegítettem 220 fokra, alsó ? felsõ állásban. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral.
A karfiolt rózsáira szedtem, kb. egyforma darabokra vágtam, megmostam. Meglocsoltam 3 ek. olívaolajjal, sóztam, és kézzel alaposan összeforgattam. Betoltam a sütõbe és kb. 20 ? 25 perc alatt megsütöttem. Érdemes azért bõ 15 perc után ránézni, nehogy megégjen.
Ezalatt megpucoltam a salottát és a fokhagymát. Egy lábast felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a salottát és közepes lángon dinsztelni kezdtem. Kissé sóztam. Rendszeresen átkevertem. Nagyjából 20 perc után hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, 1 percig pároltam a már kissé karamellizálódott hagymával, majd kivettem a sültõbõl a karfiolt és a hagymás alaphoz adtam. Néhány percig hagytam még együtt pirulni, majd felöntöttem a folyadékkal, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy egyszer felforrjon. Ha a karfiol nem lenne eléggé átsülve, nyugodtan fõzhetjük még 5 ? 6 percig.
Az egészet botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáöntöttem a kókusztejet és a citromlevet. Fûszereztem frissen reszelt szerecsendióval és frissen õrölt borssal. Ha túl sûrû lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.
A sajtos pirítós most nem hiányzott, de persze simán csinálhattok hozzá. A sütõt melegítsétek elõ 230 fokon alsó ? felsõ üzemmódban. Egy tepsit béleljetek ki sütõpapírral. A kenyeret locsoljátok meg olíva -vagy tökmagolajjal, szórjátok meg gazdagon reszelt sajttal (mondjuk egy jó kis ementálival) és kb. 8 perc alatt süssétek meg. Vagy amíg a sajt buborékosra és aranybarnára sül. Én legközelebb kéksajttal eszem, az most is jó lett volna hozzá/benne.
A Facebook-on is rizsázok, itt ni. Nézz be, ha van kedved.
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Fûszeres fokhagymakrémleves
Cukkinikrémleves
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel
Laktóz -és gluténmentes.
Elõkészítési idõ: 5 perc
Sütési/fõzési idõ: 25 ? 30 perc
Hozzávalók (3 ? 4 fõre):
1 kisebb fej karfiol
1 fej salotta (mezei vöröshagyma is jó)
2 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
só, frissen õrölt bors
7 dl húsleves (vagy zöldségalaplé, vagy víz)
1 ? 1,5 dl kókusztej
citromlé ízlés szerint (kb. fél citromnyi)
frissen reszelt szerecsendió (kb. fél tk.)
A sütõt elõmelegítettem 220 fokra, alsó ? felsõ állásban. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral.
A karfiolt rózsáira szedtem, kb. egyforma darabokra vágtam, megmostam. Meglocsoltam 3 ek. olívaolajjal, sóztam, és kézzel alaposan összeforgattam. Betoltam a sütõbe és kb. 20 ? 25 perc alatt megsütöttem. Érdemes azért bõ 15 perc után ránézni, nehogy megégjen.
Ezalatt megpucoltam a salottát és a fokhagymát. Egy lábast felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a salottát és közepes lángon dinsztelni kezdtem. Kissé sóztam. Rendszeresen átkevertem. Nagyjából 20 perc után hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, 1 percig pároltam a már kissé karamellizálódott hagymával, majd kivettem a sültõbõl a karfiolt és a hagymás alaphoz adtam. Néhány percig hagytam még együtt pirulni, majd felöntöttem a folyadékkal, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy egyszer felforrjon. Ha a karfiol nem lenne eléggé átsülve, nyugodtan fõzhetjük még 5 ? 6 percig.
Az egészet botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáöntöttem a kókusztejet és a citromlevet. Fûszereztem frissen reszelt szerecsendióval és frissen õrölt borssal. Ha túl sûrû lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.
A sajtos pirítós most nem hiányzott, de persze simán csinálhattok hozzá. A sütõt melegítsétek elõ 230 fokon alsó ? felsõ üzemmódban. Egy tepsit béleljetek ki sütõpapírral. A kenyeret locsoljátok meg olíva -vagy tökmagolajjal, szórjátok meg gazdagon reszelt sajttal (mondjuk egy jó kis ementálival) és kb. 8 perc alatt süssétek meg. Vagy amíg a sajt buborékosra és aranybarnára sül. Én legközelebb kéksajttal eszem, az most is jó lett volna hozzá/benne.
A Facebook-on is rizsázok, itt ni. Nézz be, ha van kedved.
Innen is szemezgethettek
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Fûszeres fokhagymakrémleves
Cukkinikrémleves
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel