Sült kacsacomb
sponsored links
A kacsacombokat megmostam, a bõrét (csak a bõrét, a húst nem!!!) jó éles késsel bevagdaltam. Sóval frissen õrölt borrsal fûszereztem minden oldalukról. Tepsire raktam, kb. fél deci vizet öntöttem alájuk, és alufóliával lefedve betettem a 200 fokra elõmelegített sütõbe. Kb. 1,5 órát sütöttem letakarva, közben 2x meglocsoltam a saját levével. Azután a kisült zsír javát kiszedtem egy lábasba (valamennyi maradjon a hús alatt is) és tovább sütöttem de már alufólia nélkül, amíg szép pirosra nem sülnek, közben néha meglocsoltam a levével.
Volt aki knédlivel és párolt lilakáposztával kérte, volt aki hercegnõburgonyával (most fagyasztott volt, amit csak meg kellett sütni - Lidl) és áfonyamártással.
- Párolt lilakáposzta: fél fej lilakáposztát szálasra vágtam. Kevés olajon 1 evõkanál kristálycukrot karamellizáltam, hozzáadtam egy kockákra vágott lilahagymát, kevergetve kicsit pároltam, majd hozzáforgattam a káposztát is, tovább pirítottam, azután megsóztam, pár evõkanál ectet adtam hozzá, 2 narancs kifacsart levét és kevés vizet öntöttem alája és lefedve pároltam, közben néha megkevertem és megkóstoltam, ha kell, utánaízesítettem (só, cukor, ecet...). Addig pároltam,míg a káposzta puha nem lett.
- Áfonyamártás: kb. 3-4 evõkanál vörösáfonyalekvárt (bolti) egy lábaskába tettem, nagyon kevés narancshéjat reszeltem bele és 1 narancsnak a kifacsart levét adtam még hozzá és kevés vizet. Pici sóval, örölt borssal, reszelt gyömbérrel, csilivel, csipetnyi garam masalával ízesítettem, összeforraltam. Végül kevés vízben elkevert burgonyakeményítõvel kicsit besûrûsítettem (nemkell túl sûrûre).