Sült jalape?o, olajban
sponsored links
Sajnos mifelénk ritkán lehet kapni jalape?o paprikát, és eddig csak egyszer fordult elõ, hogy vettem. Akkor viszont 3 ételhez is felhasználtam, amik felkerültek a blogra. Azóta feledésbe merült a csilipaprikának ez a fajtája, és nem is figyeltem a boltok polcain. De azért gyanítom, hogy ha lehetett volna kapni, feltûnt volna a zöldségek között.
Most megint kedvet kaptam hozzá, sõt egészen pontosan a mexikói konyha 2-3 ételéhez, amelyeknek természetesen elengedhetetlen kelléke ez a kis duci paprika. :) Persze, hogy sehol sem árulták, akárhol is kerestem. Még az olajban eltett változatot sem találtam. Szárított, tört vagy õrölt formában pedig nem lett volna az igazi. Végül a közeli nagyváros egyik bevásárlóközpontjában végre a kosaramba tehettem. Hála a hétvégi rossz idõnek, amikor is a kerti grillezés és a betervezett kirándulás helyett átruccanhattunk a szomszéd városba, csak hogy mégis kimozduljunk, de fedett terepen töltsük az idõt.
2 doboz jalape?oval gazdagabban végre nekiállhattam az eltervezett recepteknek. Bár az olajban eltett csilit nem nevezném igazi receptnek, de a felhasználásával készült ételeket már annál inkább. :D Arról nem is beszélve, hogy ez az üveges változat jó szolgálatot tud tenni, ha nem jutunk friss paprikához, és így is felhasználhatjuk többféle ételhez.
Most megint kedvet kaptam hozzá, sõt egészen pontosan a mexikói konyha 2-3 ételéhez, amelyeknek természetesen elengedhetetlen kelléke ez a kis duci paprika. :) Persze, hogy sehol sem árulták, akárhol is kerestem. Még az olajban eltett változatot sem találtam. Szárított, tört vagy õrölt formában pedig nem lett volna az igazi. Végül a közeli nagyváros egyik bevásárlóközpontjában végre a kosaramba tehettem. Hála a hétvégi rossz idõnek, amikor is a kerti grillezés és a betervezett kirándulás helyett átruccanhattunk a szomszéd városba, csak hogy mégis kimozduljunk, de fedett terepen töltsük az idõt.
2 doboz jalape?oval gazdagabban végre nekiállhattam az eltervezett recepteknek. Bár az olajban eltett csilit nem nevezném igazi receptnek, de a felhasználásával készült ételeket már annál inkább. :D Arról nem is beszélve, hogy ez az üveges változat jó szolgálatot tud tenni, ha nem jutunk friss paprikához, és így is felhasználhatjuk többféle ételhez.
6 jalape?o paprika (zöld és piros vegyesen)
olívaolaj
elkészítés:
- A villával elõzõleg több helyen megszurkált paprikákat sütõpapírral bélelt tepsibe vagy sütõtálba tesszük, és konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olívaolajjal.
- A tepsit elõmelegített sütõbe toljuk, és félidõben egyszer megforgatva a paprikákat addig sütjük, amíg a héjuk kicsit meg nem feketedik (ne süssük szenesre!).
- A megsült zöldségeket tálba tesszük és letakarjuk folpackkal. Negyedóra elteltével lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat, majd a húsukat csíkokra vágjuk.
- A paprikacsíkokat csírátlanított befõttesüvegbe tesszük, felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi, lezárjuk, és felhasználásig vagy max. 3 hétre hûtõbe tesszük.
sütési mód: grill (felülrõl a 2. sínen)
sütési idõ: kb. 30 perc
Tipp:
A paprika mellé fokhagymát és fûszernövényeket is tehetünk az olajba.
Felhasználása:
- Szószokhoz, dipekhez, salátákhoz, húsok ízesítésére, ragukhoz, stb.
- Az eltevésre használt olajat húsok pácolásához, salátákhoz, mártások, szószok készítéséhez, kenyér pirításához, stb. is használhatjuk.