Sült hal gombamártással, elegánsan
sponsored links
Egyszerû, de nagyszerû recept kedvenc halunkkal
Sajnos csak ritkán fogyasztunk halat, a gyerekek nemigen vevõk rá.
Na, jó, rájuk kentem, de újabban nekem sincs sok kedvem hozzá? A halrudacskát persze mindenki szereti, de boltban nem vagyok hajlandó venni, inkább itthon készítem így.
Nemrég viszont szép süllõfilét kaptam, gondoltam, hogy ebbõl azért nem illik halrudacskát csinálni, így egy kicsit mutatósabb ebédet alkottam. Finom lett nagyon, még én is repetáztam belõle
Van benne néhány nem túl megszokott alapanyag, de nem kell megijedni, még egy kisebb multiban is be lehet szerezni õket. A felhasználásuk pedig kifejezetten egyszerû, kár lenne kihagyni az isteni ízük miatt
Süllõfilé tejszínes gombamártással, aszalt paradicsomos kuszkusszal
Hozzávalók 4 fõre:
4 közepes süllõ, vagy 8 filé
5 ek liszt, 1 ek pirospaprika
Só, bors
10 dkg húsos szalonna
2 nagy gerezd fokhagyma
3 dl zsíros tejszín
5 dkg vaj
40 dkg kis- vagy közepes fejû gomba
25 dkg kuszkusz
4-5 db aszalt paradicsom
Fél csokor petrezselyem
Olívaolaj
1-2 dl alaplé
Az aszalt paradicsomot és a petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a kuszkusszal, megsózzuk, egy tálba szórjuk. Felöntjük annyi forrásban lévõ sós vízzel, ami egy ujjnyival ellepi. Lefedjük, kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután villával átkeverjük, fellazítjuk, lefedve melegen tartjuk.
A süllõt, ha egészben van, kifilézzük, a csontokra nem lesz szükség. Mindkét oldalukat megsózzuk, kicsit megborsozzuk.
A lisztet elkeverjük a pirospaprikával, beleforgatjuk a halszeleteket.
A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyõben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöket félretesszük. A zsírnagy részét félretesszük, 2-3 ek-nyi maradjon a serpenyõben. Hozzáadjuk a vajat, közepesre vesszük a lángot, kisütjük benne a halszeleteket.
Kiöntjük belõle a zsiradékot, papírtörlõvel kitöröljük. Beleöntünk 1 ek olajat, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a negyedbe- vagy félbevágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, nagy lángon gyorsan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a pörcöket, felforrósítjuk. Ha nagyon sûrû lenne, kis alaplével hígíthatjuk. Beletesszük a halfiléket, egyet forralunk rajta. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor egy adag kuszkuszt tálra szedünk, melléteszünk pár halfilét, a gombaraguval körítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Sajnos csak ritkán fogyasztunk halat, a gyerekek nemigen vevõk rá.
Na, jó, rájuk kentem, de újabban nekem sincs sok kedvem hozzá? A halrudacskát persze mindenki szereti, de boltban nem vagyok hajlandó venni, inkább itthon készítem így.
Nemrég viszont szép süllõfilét kaptam, gondoltam, hogy ebbõl azért nem illik halrudacskát csinálni, így egy kicsit mutatósabb ebédet alkottam. Finom lett nagyon, még én is repetáztam belõle
Van benne néhány nem túl megszokott alapanyag, de nem kell megijedni, még egy kisebb multiban is be lehet szerezni õket. A felhasználásuk pedig kifejezetten egyszerû, kár lenne kihagyni az isteni ízük miatt
Süllõfilé tejszínes gombamártással, aszalt paradicsomos kuszkusszal
Hozzávalók 4 fõre:
4 közepes süllõ, vagy 8 filé
5 ek liszt, 1 ek pirospaprika
Só, bors
10 dkg húsos szalonna
2 nagy gerezd fokhagyma
3 dl zsíros tejszín
5 dkg vaj
40 dkg kis- vagy közepes fejû gomba
25 dkg kuszkusz
4-5 db aszalt paradicsom
Fél csokor petrezselyem
Olívaolaj
1-2 dl alaplé
Az aszalt paradicsomot és a petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a kuszkusszal, megsózzuk, egy tálba szórjuk. Felöntjük annyi forrásban lévõ sós vízzel, ami egy ujjnyival ellepi. Lefedjük, kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután villával átkeverjük, fellazítjuk, lefedve melegen tartjuk.
A süllõt, ha egészben van, kifilézzük, a csontokra nem lesz szükség. Mindkét oldalukat megsózzuk, kicsit megborsozzuk.
A lisztet elkeverjük a pirospaprikával, beleforgatjuk a halszeleteket.
A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyõben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöket félretesszük. A zsírnagy részét félretesszük, 2-3 ek-nyi maradjon a serpenyõben. Hozzáadjuk a vajat, közepesre vesszük a lángot, kisütjük benne a halszeleteket.
Kiöntjük belõle a zsiradékot, papírtörlõvel kitöröljük. Beleöntünk 1 ek olajat, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a negyedbe- vagy félbevágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, nagy lángon gyorsan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a pörcöket, felforrósítjuk. Ha nagyon sûrû lenne, kis alaplével hígíthatjuk. Beletesszük a halfiléket, egyet forralunk rajta. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor egy adag kuszkuszt tálra szedünk, melléteszünk pár halfilét, a gombaraguval körítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!