Sült hagymás Stefánia szelet serpenyõs zöldségekkel
sponsored links
Nem volt idõm csak egy gyors fotóra, szerintem mindenki ismeri, inkább csak ötletadónak szánom, én most ropogós sült hagymával gazdagítottam, mert az nagy kedvenc nálunk. Nagyon sokszor vagyok úgy, hogy semmi sem jut eszembe, több ezer recept között, hogy mit is fõzzek. Ez egy nagyon jó étel, mert mindenki szereti, sütõben sül, így nincs vele nagy macera, a maradék hidegen is jó monjuk szendvicsbe, nekem ez ideális hétvégi étel. A köret az egyik kedvenc összeállításom, érdekes, mert a szárzellert magában nem szeretem, de zöldséges turmixokban, levekben és sütve, pirítva megeszem, megváltozik az íze. A bolti zacskós sült hagymát nagyon szereti a családom, olyan, mint az Ikeában, de az nem gluténmentes, ezt most én sütöttem, nem lisztben forgattam meg, hanem tápióka keményítõben és forró zsírban ropogósra sütöttem.
Hozzávalók:
1 kg darált sertés és marhahús vegyesen
kb. 10 dkg ropogós sült hagyma
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
majoranna (opcionális, lehet pirospaprika is)
6 db kemény fõtt tojás
A körethez:
1 nagy fej hagyma
1 csomag szárzeller
3-4 db sárgarépa
2 db alma
só, bors
kevés zsír vagy kókuszolaj
kevés almaecet vagy balzsamecet
A darélthúst jól összedolgoztam a sóval, fûszerekkel és a sült hagymával. Egy tepsit vékonyan lekentem zsírral, rátettem a húsból hosszában egy réteget, erre a fõtt tojásokat, a tojásokra a maradék húst és nedves kézzel megformáztam, 180 fokos sütõben szép pirosra sütöttem. A szeletelés elõtt érdemes 5-10 percet várni, akkor szebb szeleteket lehet vágni. A sült hagyma jó ropogós benne és nagyon finom ízt ad neki. Ez a szárzelleres köret az egyik kedvencem, szoktam persze variálni, attól függ mi van otthon. Egy serpenyõben zsírt forrósítottam, lehet wokot is használni, a szeletekre vágott hagymát beledobtam, kevergetve pirítottam pár percig, majd hozzáadtam a kis szeletekre vágott sárgarépát. Magas hõfokon kevergetve pirítottam, vizet nem szoktam hozzá adni, azért kell apró darabokra vágni, hogy gyorsan megpuhuljon. Amikor a répa már félig megpuhult, hozzáadtam a szeletekre vágott zellert, ez nagyon gyorsan készen van, nem kell szétfõzni, akkor finom, ha a zöldségek még roppanósak, az almát csak a végén adtam hozzá, azzal már csak 1-2 percig pirítottam. A végén sóztam, borsoztam és meglocsoltam kevés almaecettel, de balzsamecettel is nagyon finom, ezt a gyerekeim is szeretik. A sült hagymától teljesen más íze lesz a húsnak, fasírtba is szoktam tenni, nem mindig, csak hogy ne legyen mindig ugyanaz.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)