Sült csirke medvehagymás brokkolipürével
sponsored links
Talán még nem késõ, és még belefér egy medvehagymás poszt, idén nekem ez teljesen kimaradt eddig. Enni ettünk, de a posztolás elmaradt. A medvehagymát mindannyian nagyon szeretjük, minden évben alig várom hogy végre a piacon kapható legyen. Szerencsére egy kevés van a kertünkben is, de azt még nem szoktuk leszedni, mert szeretném ha elterjedne és egyébként sem lenne elég semmire. Remélem egy-két év és már nem kell piacra járni érte :) A medvehagymában az a csodálatos, hogy számos felhasználási módja van: lehet nyersen enni, összetörve, fõzve, párolva... önmagában vagy csupán fûszerként, enyhén csípõs, fokhagymás íze utánozhatatlan, nagyon jellegzetes. Sajnos Tami csak kezdetben volt lelkes iránta, szerintem a neve miatt: "medve" = maci (ez a jele a bölcsiben), már rossz nem lehet, de végül igen gyorsan rávágta, hogy ez fúj, csíp, nem szeretem, ellenben felismeri a piacon, már ez is jó jel, pár év és õ is biztosan rajongó lesz :)
Medvehagyma szezon kitolása: mivel elég rövid a szezon és ezt nem lehet kapni máskor, így én egy kicsit meg szoktam hosszabbítani az eltarthatóságot úgy, hogy olajjal összeturmixolom, üvegbe töltöm, rétegenként egy kevés sót is hozzáadok, a tetejét pedig felöntöm olajjal. Hûtõben több hétig is eláll. Még nem teszteltem a maximum eltarthatóságot, de véleményem szerint igen sokáig ki kellene bírnia. Persze más, mint a friss, de tésztára, kenyérre, pogácsába ...