Sült bodzavirág fahéjmártással
sponsored links
Ezek az illatok,színek
Megfordult a világ.S,mivel elõre látható volt a meteorológiai jelentésekbõl,így még tegnap nekiindultunk bodzát szedni.A város peremén lakunk,úgyhogy nem volt nehéz néhány szántás szélén elsétálni egy nagyobb bodzabokorhoz.De ez a negyedórás kis séta mekkora élmény volt.A virágzó akác,meg a bodza illata,a tengernyi mezei virág színes látványa,a hajladozó búzamezõ és a lemenõ nap szépséges sugara kísért bennünket végig.
Ha elmegy felõlünk ez a sok felhõ és a kellemetlen idõ,újra kisétálunk.Mert tegnap a lábunkat kellett szedni,s így mezei virágcsokorra már nem futotta,különben nem értünk volna vissza szürkület elõtt a kislányokkal.
Sült bodzavirág fahéjmártással
Raktam üvegekbe szörpnek valót,a nagyobbikat barnacukorral édesítettem,a kisebbiket nyírfacukorral az unokahúgomra gondolva.Az ötliteres üvegbe került 20-25 tányér bodzavirág,két citrom kifacsart leve,két teáskanál citromsav és kb.40 dkg barnacukor.Pár nap múlva leszûröm,és hûtõben tartom,míg el nem fogy.Én télire nem tartalékolok,mert ezt leszámítva mi nem szoktunk szörpöket,édes üdítõket inni.
Mivel maradt még bodzavirág,és isteni az illata tettem az asztalra egy tálkával.És ma a desszert is bodzavirágból készült.
Hozzávalók(4 adag):
8-10 szép tányér bodzavirág
1 egés tojás
tej,liszt
só,cukor
olaj a sütéshez
a fahéjmártáshoz:
3 dl zsíros tej
2 tojás sárgája
fahéj,cukor ízlés szerint
A mártáshoz felforralom a tejet,a tojások sárgáját kihabosítom kristálycukorral,és ízesítem fahéjjal.A felforrt tejbe óvatosan belecsurgatom és kis lángon,folyamatos keverés mellett besûrítem.Hagyom kihûlni.
A sült bodzavirághoz a tojásból,tejbõl,lisztbõl palacsintatésztát keverek,csipet só és kevés cukor hozzáadásával.A virágokat száruknál fogva belemártom a tésztába,majd forró olajba teszem(annyi olaj legyen az edényben ami ellepi a virágtányért) és egy-két perc alatt megsütöm.A száruk nem melegszik nagyon át,így könnyen kiemelem,és papírra szedem.Tálaláskor a fahéjmártásra teszek néhány sült virágtányért.Fogyasztáskor a szárát leszedjük,vagy annál fogva mártogatjuk és esszük.
Fahéj helyett kakaós,vagy vaníliamártással is készíthetõ,de nagyon finom friss epervelõvel is.
Megfordult a világ.S,mivel elõre látható volt a meteorológiai jelentésekbõl,így még tegnap nekiindultunk bodzát szedni.A város peremén lakunk,úgyhogy nem volt nehéz néhány szántás szélén elsétálni egy nagyobb bodzabokorhoz.De ez a negyedórás kis séta mekkora élmény volt.A virágzó akác,meg a bodza illata,a tengernyi mezei virág színes látványa,a hajladozó búzamezõ és a lemenõ nap szépséges sugara kísért bennünket végig.
Ha elmegy felõlünk ez a sok felhõ és a kellemetlen idõ,újra kisétálunk.Mert tegnap a lábunkat kellett szedni,s így mezei virágcsokorra már nem futotta,különben nem értünk volna vissza szürkület elõtt a kislányokkal.
Sült bodzavirág fahéjmártással
Raktam üvegekbe szörpnek valót,a nagyobbikat barnacukorral édesítettem,a kisebbiket nyírfacukorral az unokahúgomra gondolva.Az ötliteres üvegbe került 20-25 tányér bodzavirág,két citrom kifacsart leve,két teáskanál citromsav és kb.40 dkg barnacukor.Pár nap múlva leszûröm,és hûtõben tartom,míg el nem fogy.Én télire nem tartalékolok,mert ezt leszámítva mi nem szoktunk szörpöket,édes üdítõket inni.
Mivel maradt még bodzavirág,és isteni az illata tettem az asztalra egy tálkával.És ma a desszert is bodzavirágból készült.
Hozzávalók(4 adag):
8-10 szép tányér bodzavirág
1 egés tojás
tej,liszt
só,cukor
olaj a sütéshez
a fahéjmártáshoz:
3 dl zsíros tej
2 tojás sárgája
fahéj,cukor ízlés szerint
A mártáshoz felforralom a tejet,a tojások sárgáját kihabosítom kristálycukorral,és ízesítem fahéjjal.A felforrt tejbe óvatosan belecsurgatom és kis lángon,folyamatos keverés mellett besûrítem.Hagyom kihûlni.
A sült bodzavirághoz a tojásból,tejbõl,lisztbõl palacsintatésztát keverek,csipet só és kevés cukor hozzáadásával.A virágokat száruknál fogva belemártom a tésztába,majd forró olajba teszem(annyi olaj legyen az edényben ami ellepi a virágtányért) és egy-két perc alatt megsütöm.A száruk nem melegszik nagyon át,így könnyen kiemelem,és papírra szedem.Tálaláskor a fahéjmártásra teszek néhány sült virágtányért.Fogyasztáskor a szárát leszedjük,vagy annál fogva mártogatjuk és esszük.
Fahéj helyett kakaós,vagy vaníliamártással is készíthetõ,de nagyon finom friss epervelõvel is.