Sült ananászkarika hajdinával (gluténmentes)

2014-06-11

sponsored links

Sült ananász hajdinával.jpg

Desszertnek tálalva dekoratív és finom édesség, én mégis inkább reggelinek ajánlom, fõleg fogyókúra programban részt vevõknek. Ennek pedig két oka van. Egyrészt az ananász magas rosttartalma miatt hamar jól lakottság érzést ad, emellett élénkítõ, emésztést segítõ, vízhajtó hatása van, tehát az anyagcsere folyamat serkentésében vesz részt. A másik ok, ami miatt fogyókúrázóknak ajánlom reggeliként ezt az ételt, az a hajdina, ami szintén magas rosttartalommal bír, nagy elõnye, hogy a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidõ lerövidítésén keresztül jól alkalmazható székrekedéssel küzdõk, cukorbetegek, valamint candida fertõzésben szenvedõk számára. Rostban gazdag gabonaként a koleszterin megkötésével a szervezet vérzsír szintjét is mérsékeli. Karakteres íze zöldségekkel párosítva is finom. Ha a boltok polcairól hajdinát veszünk, érdemes figyelni arra, hogy a natúr hántolt hajdinát (világosbarna színe van) válasszuk, ne a pörköltet (sötétbarna színe van), mert könnyebb az ízét megszokni azoknak is, akik amúgy életükben még nem igazán próbálták ezt a nagyszerû gabonát.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 ananász
  • 1 nagyobb marék hajdina
  • reszelt citrom vagy narancshéj
  • datolya
  • víz
  • növényi tej
  • kókuszvirág cukor (vagy nyírfa cukor, xilit, stb.)

 

Elkészítés:

 A hajdinát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi, elkezdjük fõzni. A fõzés során barnás színû habja keletkezik, amit kanállal leszedünk róla. Amikor a víz már elfõtt, hozzáöntünk egy kevés növényi tejet, amennyit még magába szív. Közben elkészítjük az ananászt is. A meghámozott (nem befõtt!) ananászkarikákat sütõpapíros tepsibe fektetjük, egyik oldalukat megpirítjuk. 

A megpuhult hajdinakásához ízlés szerint keverünk reszelt narancshéjat, esetleg elõre beáztatott, feldarabolt datolyát. Ha nem elég édes így sem, kókuszvirág cukorral édesíthetjük még. A megpirult ananászkarikákat megfordítjuk és a pirult tetejükre halmozzuk a hajdinakását. Ananászkockákat darabolunk a tetejére és egy kicsit még átsütjük. Tálalásnál citromfûlevél darabokkal megszórhatjuk a tetejét. Királyi reggeli (vagy desszert).

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/06/11/sult_anan...

sponsored links

Keres?s