Süllõszeletek pirított zöldségekkel
sponsored links
A születésnapomon ettük ezt a finom ételt, mint a virágokból látszik, nem éppen mostanában volt. :D
Süllõszeletek pirított zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre: 4 szép nagy süllõfilé (tenyérnyinél nagyobbak), só, bors, liszt, kevés olaj;
a körethez: 4-5 közepes sárgarépa, 1 csokor újhagyma vagy 2 vöröshagyma, 1 piros húsú paprika, 2 kisebb cukkini, 5-6 cikk fokhagyma, 2-3 cm-nyi friss gyömbér, 2-2 evõkanál szójaszósz, halszósz és citromlé, 5-6 evõkanál olívaolaj, kevés méz, szezámmag;
a tálaláshoz:valamilyen pesztó.
Elkészítése: A zöldségeket elõkészítjük, amit szükséges, meghámozunk, és megmossuk. A sárgarépát vékonyra reszeljük, az újhagymát felkarikázzuk, a paprikát vékony csíkokra vágjuk, a cukkinit pedig vékonyra gyaluljuk, a fokhagymát és a gyömbért finomra reszeljük. A halfilét sózzuk-borsozzuk, megforgatjuk lisztben, és forró olajban mindkét oldalán aranysárgára sütjük. A sütési idõ függ a filék vastagságától, ujjnyi vastag szeleteket max. 1-2 percig érdemes sütni oldalanként, ennél vastagabbakat 2-3 percig. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk kia ahalat. Egy nagy serpenyõben (vagy wokban) felforrósítjuk az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért, majd azonnal rádobjuk az újhagymát. 1 percnyi pirítás után következik a sárgarépa, 2 perc után a cukkini, és újabb két perc után a paprikát is a serpenyõbe tesszük. A zöldségeket nagy lángon pirítjuk, és közben folyamatosan kavargatjuk, hogy egyenletesen puhuljanak. A paprikával is kb. 2 percig pirítjuk még, majd hozzáöntjük a szószokat meg a citromlevet, kevés mézzel édesítjük, és addig hagyjuk tovább a lángon, amíg jól összeforgattuk, és a szósz átjárta a zöldségeket. Az idõközben elkészült hallal kínáljuk szezámmaggal megszórva.
Megjegyzés: Attól kezdve, hogy a zöldségeket elõkészítettük, nagyon hamar elkészül az étel. Ha van egy jó konyhai robotunk, akkor a zöldségek szalatelése-reszelése-gyalulása is pillanatok alatt megtörténhezót, így ez a fogás igazán kevés idõbefektetést igényel.