Süllõ Mornay módra

2014-02-08

sponsored links

Szombat  nálunk hal nap, mert akkor  mindenki ( család apraja  és nagyja ) itthon van, így nem marad le a senki  a  hal menürõl... azt  már rég elhatároztuk, hogy a hét  minimum egy napján  halat eszünk. Igyekszem is  ennek megfelelõen  összeállítani  a menünket.



Ma az esõs-borús februári szombaton  a klasszikus  ( éttermi )fogás....

Süllõ Mornay módra 

 készült.

 A süllõ,( vagy  fogas) édesvizí fehér húsú halként ismert. Hajdanán amikor még  a halat minél ritkábban evõk táborát erõsítettem, a család nagy horgásza  ( Apukám)  mindig  süllõvel kedveskedett nekem. Ezáltal  finoman figyelmeztetve, minnél gyakrabban  egyek én is halat.
Mára már a " finom"  célzás elérte eredményét, rendszeresen  kerül hal  a tányéromra,szerencsére nekem sokkal könnyebb  a helyzetem, az én gyerekem imádja  a halat ....

Süllõvel legtöbbször  úgy találkozunk a  tányérunkon, hogy  a gerincét kicsit megtörve félkör ívben felkanyarodik s ropogósra sült.

Ez alkalommal  mártásba burkolózva kerül terítékre.


A friss tisztított halat  kifiléztem, ( éles késsel a  gerincoszlop mellet kezdve  a  húst lefejtettem)  majd bõrét is lehúztam  ( szintén  jól jön egy éles kés ehhez  a mûvelethez is!))mielõtt dolgozni kezdtem vele.Természetesen mindezt   orvosi   gumi kesztyûben, hogy a kezem   még véletlenül se legyen hal szagú.
Miután elkészültem az "operációval" sütõedénybe helyeztem, ami a én esetemben tûzálló üvegedény( jénai )volt.Vékonyan  ajánlatos kivajazni,  ám én még azt se tettem és remekül mûködött így "diétásan "is.
A halat tengeri sóval  frissen õrölt  színes borssal meghintettem ( lehetne  csak szemes  fehér borssal).
Néhány sárgarépa karikát és felszeletelt gombát helyeztem a  tetejére, rádobtam néhány vajforgácsot és 1,5 dl fehérborral felöntöttem.
Az eredeti recept   ( nem magyaros)halalap levet ajánl ám én jobbnak láttam  borral kiváltani, megérte  a próbálkozást.
Sütõpapírral lezártam a tálat és 180 fokos sütõbe toltam  12 percre.




Közben  a burgonyát enyhén sós vízben megfõztem,  pürésítettem, szerecsendióval ízesítettem, egy tojással gazdagítottam. Vajjal lehetne  selymesíteni krémesíteni, de itt is megint a diétás változat mellett döntöttem,"hétköznapra így is megteszi " néhány kalóriát  s Ft-ot  is spórolunk  vele ...
Csinos kis dombocskákat formázva ( fagylaltos kanállal) sütõpapírral bélelt sütõlemezen 10 perc alatt ( 200 fokon) pirosra sült.
A  megszokott tálalási módja ennek az ételnek tálcán történik,ekkor habzsákba töltött burgonyával spicceljük fel így sütjük készre.

A mártáshoz elõször a szokásosnál kicsit  sûrûbb besamel mártást készítünk. Itt a tej mellet a   hal pároló levét is használjuk fel ! Tejszínben elkevert tojássárgáját adunk hozzá majd kevés vaj forgácsot keverünk bele, végül ízlés szerint sózzuk.
Ezzel a mûvelettel egy újabb mártást a  gratin mártást hoztuk létre ( ezt a mártást  bevonó mártásként használjuk ezért  célszerû ha kicsit  sûrûbb, nem folyik le a bevont ételrõl.
Akkor lesz  Mornay mártás ebbõl a gratin mártásból ha reszelt sajtot adunk hozzá és szerecsendióval ízesítjük.
  
A megpárolódott halat húzzuk be az elkészült Mornay mártással esetleg további sajttal hintsük meg a tettjét és forró sütõben süssük készre,

friss zöld salátával citrom cikkelyekkel  kínáljuk.


Hozzávalói :

2 egész  süllõ( 800 g filézett  hal)
tengeri só
 20 g vaj
1,5 dl fehérbor
100 g gomba
100 g sárgarépa

Mornay  mártáshoz :



 20g vaj
30 g liszt
0,5 dl tej
1 dl "hallé" híg szósz amiben párolódott  a hal
tengerisó,
4 cl tejszín
1 tojás sárgája
1 g vaj ( elhagyható)

1/3 szerecsendió reszelve
40 g reszelt  kemény sajt

Tojásos burgonya péphez:


800 g burgonya
tengeri só
szerecsendió
tojás
vaj ( elhagyható?)



Folytats a blogon ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s