Süllõ Mornay módra
sponsored links
Szombat nálunk hal nap, mert akkor mindenki ( család apraja és nagyja ) itthon van, így nem marad le a senki a hal menürõl... azt már rég elhatároztuk, hogy a hét minimum egy napján halat eszünk. Igyekszem is ennek megfelelõen összeállítani a menünket.
Ma az esõs-borús februári szombaton a klasszikus ( éttermi )fogás....
A süllõ,( vagy fogas) édesvizí fehér húsú halként ismert. Hajdanán amikor még a halat minél ritkábban evõk táborát erõsítettem, a család nagy horgásza ( Apukám) mindig süllõvel kedveskedett nekem. Ezáltal finoman figyelmeztetve, minnél gyakrabban egyek én is halat.
Mára már a " finom" célzás elérte eredményét, rendszeresen kerül hal a tányéromra,szerencsére nekem sokkal könnyebb a helyzetem, az én gyerekem imádja a halat ....
Süllõvel legtöbbször úgy találkozunk a tányérunkon, hogy a gerincét kicsit megtörve félkör ívben felkanyarodik s ropogósra sült.
Ez alkalommal mártásba burkolózva kerül terítékre.
A friss tisztított halat kifiléztem, ( éles késsel a gerincoszlop mellet kezdve a húst lefejtettem) majd bõrét is lehúztam ( szintén jól jön egy éles kés ehhez a mûvelethez is!))mielõtt dolgozni kezdtem vele.Természetesen mindezt orvosi gumi kesztyûben, hogy a kezem még véletlenül se legyen hal szagú.
Miután elkészültem az "operációval" sütõedénybe helyeztem, ami a én esetemben tûzálló üvegedény( jénai )volt.Vékonyan ajánlatos kivajazni, ám én még azt se tettem és remekül mûködött így "diétásan "is.
A halat tengeri sóval frissen õrölt színes borssal meghintettem ( lehetne csak szemes fehér borssal).
Néhány sárgarépa karikát és felszeletelt gombát helyeztem a tetejére, rádobtam néhány vajforgácsot és 1,5 dl fehérborral felöntöttem.
Az eredeti recept ( nem magyaros)halalap levet ajánl ám én jobbnak láttam borral kiváltani, megérte a próbálkozást.
Sütõpapírral lezártam a tálat és 180 fokos sütõbe toltam 12 percre.
Közben a burgonyát enyhén sós vízben megfõztem, pürésítettem, szerecsendióval ízesítettem, egy tojással gazdagítottam. Vajjal lehetne selymesíteni krémesíteni, de itt is megint a diétás változat mellett döntöttem,"hétköznapra így is megteszi " néhány kalóriát s Ft-ot is spórolunk vele ...
Csinos kis dombocskákat formázva ( fagylaltos kanállal) sütõpapírral bélelt sütõlemezen 10 perc alatt ( 200 fokon) pirosra sült.
A megszokott tálalási módja ennek az ételnek tálcán történik,ekkor habzsákba töltött burgonyával spicceljük fel így sütjük készre.
A mártáshoz elõször a szokásosnál kicsit sûrûbb besamel mártást készítünk. Itt a tej mellet a hal pároló levét is használjuk fel ! Tejszínben elkevert tojássárgáját adunk hozzá majd kevés vaj forgácsot keverünk bele, végül ízlés szerint sózzuk.
Ezzel a mûvelettel egy újabb mártást a gratin mártást hoztuk létre ( ezt a mártást bevonó mártásként használjuk ezért célszerû ha kicsit sûrûbb, nem folyik le a bevont ételrõl.
Akkor lesz Mornay mártás ebbõl a gratin mártásból ha reszelt sajtot adunk hozzá és szerecsendióval ízesítjük.
A megpárolódott halat húzzuk be az elkészült Mornay mártással esetleg további sajttal hintsük meg a tettjét és forró sütõben süssük készre,
friss zöld salátával citrom cikkelyekkel kínáljuk.
Hozzávalói :
2 egész süllõ( 800 g filézett hal)
tengeri só
20 g vaj
1,5 dl fehérbor
100 g gomba
100 g sárgarépa
20g vaj
30 g liszt
0,5 dl tej
1 dl "hallé" híg szósz amiben párolódott a hal
tengerisó,
4 cl tejszín
1 tojás sárgája
1 g vaj ( elhagyható)
1/3 szerecsendió reszelve
40 g reszelt kemény sajt
800 g burgonya
tengeri só
szerecsendió
tojás
vaj ( elhagyható?)
Ma az esõs-borús februári szombaton a klasszikus ( éttermi )fogás....
Süllõ Mornay módra
készült.
A süllõ,( vagy fogas) édesvizí fehér húsú halként ismert. Hajdanán amikor még a halat minél ritkábban evõk táborát erõsítettem, a család nagy horgásza ( Apukám) mindig süllõvel kedveskedett nekem. Ezáltal finoman figyelmeztetve, minnél gyakrabban egyek én is halat.
Mára már a " finom" célzás elérte eredményét, rendszeresen kerül hal a tányéromra,szerencsére nekem sokkal könnyebb a helyzetem, az én gyerekem imádja a halat ....
Süllõvel legtöbbször úgy találkozunk a tányérunkon, hogy a gerincét kicsit megtörve félkör ívben felkanyarodik s ropogósra sült.
Ez alkalommal mártásba burkolózva kerül terítékre.
A friss tisztított halat kifiléztem, ( éles késsel a gerincoszlop mellet kezdve a húst lefejtettem) majd bõrét is lehúztam ( szintén jól jön egy éles kés ehhez a mûvelethez is!))mielõtt dolgozni kezdtem vele.Természetesen mindezt orvosi gumi kesztyûben, hogy a kezem még véletlenül se legyen hal szagú.
Miután elkészültem az "operációval" sütõedénybe helyeztem, ami a én esetemben tûzálló üvegedény( jénai )volt.Vékonyan ajánlatos kivajazni, ám én még azt se tettem és remekül mûködött így "diétásan "is.
A halat tengeri sóval frissen õrölt színes borssal meghintettem ( lehetne csak szemes fehér borssal).
Néhány sárgarépa karikát és felszeletelt gombát helyeztem a tetejére, rádobtam néhány vajforgácsot és 1,5 dl fehérborral felöntöttem.
Az eredeti recept ( nem magyaros)halalap levet ajánl ám én jobbnak láttam borral kiváltani, megérte a próbálkozást.
Sütõpapírral lezártam a tálat és 180 fokos sütõbe toltam 12 percre.
Közben a burgonyát enyhén sós vízben megfõztem, pürésítettem, szerecsendióval ízesítettem, egy tojással gazdagítottam. Vajjal lehetne selymesíteni krémesíteni, de itt is megint a diétás változat mellett döntöttem,"hétköznapra így is megteszi " néhány kalóriát s Ft-ot is spórolunk vele ...
Csinos kis dombocskákat formázva ( fagylaltos kanállal) sütõpapírral bélelt sütõlemezen 10 perc alatt ( 200 fokon) pirosra sült.
A megszokott tálalási módja ennek az ételnek tálcán történik,ekkor habzsákba töltött burgonyával spicceljük fel így sütjük készre.
A mártáshoz elõször a szokásosnál kicsit sûrûbb besamel mártást készítünk. Itt a tej mellet a hal pároló levét is használjuk fel ! Tejszínben elkevert tojássárgáját adunk hozzá majd kevés vaj forgácsot keverünk bele, végül ízlés szerint sózzuk.
Ezzel a mûvelettel egy újabb mártást a gratin mártást hoztuk létre ( ezt a mártást bevonó mártásként használjuk ezért célszerû ha kicsit sûrûbb, nem folyik le a bevont ételrõl.
Akkor lesz Mornay mártás ebbõl a gratin mártásból ha reszelt sajtot adunk hozzá és szerecsendióval ízesítjük.
A megpárolódott halat húzzuk be az elkészült Mornay mártással esetleg további sajttal hintsük meg a tettjét és forró sütõben süssük készre,
friss zöld salátával citrom cikkelyekkel kínáljuk.
Hozzávalói :
2 egész süllõ( 800 g filézett hal)
tengeri só
20 g vaj
1,5 dl fehérbor
100 g gomba
100 g sárgarépa
Mornay mártáshoz :
30 g liszt
0,5 dl tej
1 dl "hallé" híg szósz amiben párolódott a hal
tengerisó,
4 cl tejszín
1 tojás sárgája
1 g vaj ( elhagyható)
1/3 szerecsendió reszelve
40 g reszelt kemény sajt
Tojásos burgonya péphez:
800 g burgonya
tengeri só
szerecsendió
tojás
vaj ( elhagyható?)