Sûrû zöldségleves árpagyönggyel
sponsored links
Ma van a Food Revolution Day, ami Jamie Oliver kezdeményezésére indult útjára. E nemes napra én is igyekeztem valami nagyon táplálót, ugyanakkor egészségeset fõzni. Sõt, még maradékfelhasználásban is jeleskedtem ezzel a levessel.
Ha nem lenne más, én biztosan a sûrû leveseket választanám fõ táplálékomnak, mert ezekben egyszerûen minden benne van, amit szeretek. Sok zöldség, sok íz és mégsem maradok éhen.
Hozzávalók 4 személyes adaghoz: 1 nagy marék árpagyöngy (gersli), 1 darabka parmezán héj, amit már nem lehet lereszelni, 1 nagyobb cukkíni, 2 répa, 1 póréhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 8-10 bazsalikom levél, só, bors.
Így készült: A gerslit beáztatom pár órára. Az áztatóvizet leszûröm, majd fél órán keresztül csak úgy magában fõzöm. Amikor már elkezd puhulni, akkor kezdek hozzá a tényleges levesnek.
A zöldségeket megpucolom és felkockázom.
Olajat forrósítok, vagy ha nem vagyok annyira vega hangulatban, akkor néhány szeletke szalonna zsírját kiolvasztom és azon megfuttatom a hagymát. Hozzáadom a többi zöldséget, felöntöm vízzel.
Beleteszem a gerslit és a parmezán héját is.
Kb. fél órát fõzöm közepes lángon. A zöldségek teljesen megpuhulnak, a parmezánból pedig rengeteg finom ízanyag oldódik ki és teszi különlegessé a levest.
Tálaláskor megszórom vékony csíkokra vágott bazsalikommal, vagy ha ez nincs véletlenül, akkor keverek bele egy evõkanál pesztót.
Ha az elején szalonnával kezdtem, akkor a kis pörcöket is beleteszem a levesbe, hogy még ízletesebb legyen.
Már csak egy hatalmas kanálra van szükségem, hogy jó alaposan megmeríthessem és hozzáláthassak. :)
Ha nem lenne más, én biztosan a sûrû leveseket választanám fõ táplálékomnak, mert ezekben egyszerûen minden benne van, amit szeretek. Sok zöldség, sok íz és mégsem maradok éhen.
Hozzávalók 4 személyes adaghoz: 1 nagy marék árpagyöngy (gersli), 1 darabka parmezán héj, amit már nem lehet lereszelni, 1 nagyobb cukkíni, 2 répa, 1 póréhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 8-10 bazsalikom levél, só, bors.
Így készült: A gerslit beáztatom pár órára. Az áztatóvizet leszûröm, majd fél órán keresztül csak úgy magában fõzöm. Amikor már elkezd puhulni, akkor kezdek hozzá a tényleges levesnek.
A zöldségeket megpucolom és felkockázom.
Olajat forrósítok, vagy ha nem vagyok annyira vega hangulatban, akkor néhány szeletke szalonna zsírját kiolvasztom és azon megfuttatom a hagymát. Hozzáadom a többi zöldséget, felöntöm vízzel.
Beleteszem a gerslit és a parmezán héját is.
Kb. fél órát fõzöm közepes lángon. A zöldségek teljesen megpuhulnak, a parmezánból pedig rengeteg finom ízanyag oldódik ki és teszi különlegessé a levest.
Tálaláskor megszórom vékony csíkokra vágott bazsalikommal, vagy ha ez nincs véletlenül, akkor keverek bele egy evõkanál pesztót.
Ha az elején szalonnával kezdtem, akkor a kis pörcöket is beleteszem a levesbe, hogy még ízletesebb legyen.
Már csak egy hatalmas kanálra van szükségem, hogy jó alaposan megmeríthessem és hozzáláthassak. :)