Sörös rozskenyér
sponsored links
Ezt a kenyeret úgy sütöttem meg, hogy tényleg, amit találtam, beletettem. Néhány napja készítettem egy hasonlót, de annyira el voltam foglalva, hogy fél órával tovább maradt benn a sütõben, mit ahogyan terveztem. Szerencsémre nem égett szénné, csak vastagabb lett a kérge, de a fiamnak ízlett. Ez arra sarkallt, hogy megpróbáljam egy újabb nekifutásban normálisan megsütni a kenyeret.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tang zhong már a hûtõben figyelt három napja, hogy elhasználjam.Mindig dupla adagot készítek, mert ennyit simán kibír és nem kell minden alkalommal kevergetnem.
A sört meglangyosítottam mikróban és a cukrot hozzáadtam. Azonnal vadul elkezdett fortyogni, mint egy láva, de ez hamarosan alábbhagyott. Ekkor belemorzsoltam az élesztõt, hagytam felfutni.
Ezután már csak mindent beledobáltam a kenyérsütõgép üstjébe, és szabadon engedtem a tettre vágyását.
Megkelesztettem a kenyeret duplájára , majd cipót formálva belõle (körbe a szélét maga alá gyûrtem, míg kerek nem lett, mint a zsemle formálásánál), és egy nagy 4 literes teflon lábasba tettem, ahol további 20 percig letakarva újra kelesztettem. Addig a sütõt felfûtöttem 250 fokra és behelyeztem a megkelt cipót fedõvel lefedve.20 percig sütöttem így, majd lecsavartam a meleget 200 fokra és levettem a fedõt. További 25-30 percig sütöttem a cipót, majd kivettem, rácsra tettem kihûlni.
Kicsit rongyos lett a teteje, de nagyon fincsi lett.
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 12, 5 dkg tang zhong
- 3 dl sör
- 1 dl író
- 3 dkg friss élesztõ
- 1 tk cukor
- 1 ek só
- 1 tk õrölt köménymag
- 3 dkg szoba hõmérsékletû vaj
Elkészítése:
A tang zhong már a hûtõben figyelt három napja, hogy elhasználjam.Mindig dupla adagot készítek, mert ennyit simán kibír és nem kell minden alkalommal kevergetnem.
A sört meglangyosítottam mikróban és a cukrot hozzáadtam. Azonnal vadul elkezdett fortyogni, mint egy láva, de ez hamarosan alábbhagyott. Ekkor belemorzsoltam az élesztõt, hagytam felfutni.
Ezután már csak mindent beledobáltam a kenyérsütõgép üstjébe, és szabadon engedtem a tettre vágyását.
Megkelesztettem a kenyeret duplájára , majd cipót formálva belõle (körbe a szélét maga alá gyûrtem, míg kerek nem lett, mint a zsemle formálásánál), és egy nagy 4 literes teflon lábasba tettem, ahol további 20 percig letakarva újra kelesztettem. Addig a sütõt felfûtöttem 250 fokra és behelyeztem a megkelt cipót fedõvel lefedve.20 percig sütöttem így, majd lecsavartam a meleget 200 fokra és levettem a fedõt. További 25-30 percig sütöttem a cipót, majd kivettem, rácsra tettem kihûlni.
Kicsit rongyos lett a teteje, de nagyon fincsi lett.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.