Sörben sült citromos csirke petrezselymes-újhagymás salátával
sponsored links
Egy igazán jól sikerült gyors vacsoránk volt ez a könnyed, nyárias csirkeétel. Vagy tavaszias. Még áprilisban csináltam, igaz, hogy majdnem 30 fok volt nap közben. Megbolondult az idõjárás, virágoznak a gyümölcsfák de már rövidnadrágban, spagettipántos polóban, szandálban szaladgálunk. Hiányzik a tavasz. Az, amit gyerekkoromban tavasznak neveztünk.
Ráadásul ilyen melegben az étvágyunk is egészen más. A könnyû, zöldséges, salátás ételeket kívánjuk. Ha ti is így vagytok vele, jó szívvel ajánlom ezt az ételt. Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, kicsit átdolgoztam saját ízlésünk szerint.
Ráadásul ilyen melegben az étvágyunk is egészen más. A könnyû, zöldséges, salátás ételeket kívánjuk. Ha ti is így vagytok vele, jó szívvel ajánlom ezt az ételt. Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, kicsit átdolgoztam saját ízlésünk szerint.
Hozzávalók a csirkéhez:
- 1,5 kg csirkecomb, csirkemell vegyesen (nálunk bõrös-csontos csirkecomb és bõr nélküli csirkemell filé volt)
- 2 citrom leve
- 8 gerezd fokhagyma
- 1,5 kg csirkecomb, csirkemell vegyesen (nálunk bõrös-csontos csirkecomb és bõr nélküli csirkemell filé volt)
- 2 citrom leve
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 dl sör
- sült csirke fûszerkeverék (ha sómentes, akkor + só)
A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, beletesszük egy sütõtálba. Melléhelyezzük a csirkecombokat is. Minden oldalukat alaposan bedörzsöljük, megszórjuk a fûszerkeverékkel. Köréjük szórjuk a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket is. 2 dl vizet öntünk alá, majd jöhet a sör és a citromlé is.
A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, beletesszük egy sütõtálba. Melléhelyezzük a csirkecombokat is. Minden oldalukat alaposan bedörzsöljük, megszórjuk a fûszerkeverékkel. Köréjük szórjuk a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket is. 2 dl vizet öntünk alá, majd jöhet a sör és a citromlé is.
A sütõtálat alufóliával lefedjük, 190 fokos sütõbe toljuk. Kb. 40 percig sütjük, ekkorra a hús már szépen megpuhul. A szaftjának a háromnegyedét egy tálba átszûrjük, félretesszük hûlni. A csirkedarabokat meglocsoljuk a maradék szafttal és a a sütõtálat alufólia nélkül visszatoljuk a sütõbe. 220 fokra és grill fokozatra tekerjük a hõfokszabályzót. Ropogósra, aranybarnára sütjük a húst.
Hozzávalók a salátához:
- 1,5 - 2 fej saláta (jégsaláta és fejes saláta vegyesen)
- 1 nagy marék rukkola
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3-4 szál újhagyma
- a sült csirke átszûrt szaftja
- fél citrom leve
- õrölt bors
- 1 dl olívaolaj
A salátát alaposan átmossuk, cikkekre vágjuk és rövid idõre jéghideg vízbe áztatjuk, hogy felfrissüljön.
Az öntethez a langyosra hûlt sült csirke szaftot elkeverjük az olívaolajjal, citromlével, frissen õrölt borssal. Az újhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A rukkolát megmossuk.
A salátát lecsepegtetjük, egy nagy tálba helyezzük, megszórjuk a rukkolával, hagymával, petrezselyemmel és meglocsoljuk az öntettel.
Azonnal tálaljuk.
A fogadtatásból ítélve, gyakran fog készülni nálunk ez az étel!