Sörben párolt omlós malacsült hamburgerzsömlében
sponsored links
Pár napja írtam arról, hogy kerülöm az olyan ételeket, amelyek adalékanyagokat tartalmaznak. Nem vagyok elvakult mániákus, de ahogy említettem F. gyomra nagyon érzékeny, ezért a lehetõségekhez képest igyekszem mellõzni azokat a mérgeket, amelyek irritálják a szervezetét. Ez okból kifolyólag egy ideje nem veszek már felvágotatt sem. Megveszem idõnként az ellenõrzött helyrõl származó házikolbászt, vagy minõségi sonkát, szalonnát, de ha spórolni akarok, akkor egyszerûen húst veszek.
1000 Ft/kg áron maximum párizsit, vagy zala felvágottat kapok, viszont ennyiért tudok venni 1 kg sertés vagy malachúst, de akár csirkemellet is. (Persze a piacon, és nem a multiknál.) A csirkemellet mindig csontosan veszem, mert így sokkal gazdaságosabb. A csontból vagy a kutyáknak fõzök vacsit, vagy csinálok egy jó alaplevet, de a borsólevesbe is bele szoktam fõzni. Így minden porcikáját hasznosítom.
Tehát miért is vennék bõrkét, meg ipari szalonnát, meg nyesedéket jó sok vízzel és adalékokkal keverve, ha ezért a pénzért színhúst is kaphatok? A párizsi hústartalma 6-8 % körül mozog (és ebben már a bõrke is benne van), míg a víztartalma 70 % körüli. A többi zsír, fûszeraroma, zselésítõanyag, színezék, ízfokozó. Az utóbbiból jó sok, hogy a készítménynek a csekély hústartalom ellenére is húsíze legyen. Mindössze ennyit kapunk a pénzünkért. És ne legyenek kétségeink, a többi felvágottal sem sokkal jobb a helyzet. Akkor miért nem választjuk helyette inkább a húst? Picit több vele a munka, de így összehasonlíthatatlanul értékesebb táplálékot ehetünk! 1 kg hús lesütve, egész hétre elég kettõnk szendvicseibe. (Reggeli+ebéd)
Ezen a héten gyönyörû malac combot kaptam, (900 Ft/kg) és ezt készítettem el szendvicshúsnak. Igaz volt benne kb. 10 dkg csont is, de ebbõl is készült egy jó kis alaplé, aminek egy részét ehhez az ételhez fel is használtam. A fõtt csontnak meg örültek a kutyák...
Hozzávalók: ...