Sóskamártás Édesanyám szerint
sponsored links
Sóskamártás, pont ahogy Édesanyám készítette. (Bár kicsit kevésbé édes....)
Anyám vajon megdinsztelte a zsenge sóskát, liszttel, cukorral, sóval megszórta,
elkeverte és zsíros tejjel (tejszínnel) felengedte :)
Mindig elképesztõen krémes volt.
Akkor is fõtt krumplival és sült tojással ettük :)
Sóskával bõvült a kert kínálata :)
egyszerûen csodálatos milyen bõség van már hetek óta és még csak április eleje van :)
A sóska remek vitamin forrás, bõvelkedik A-, C-vitaminban, Magnéziumban, Vasban,
Foszforban és Oxálsavban.
Ügyes készítési móddal, még fõzve is megõrizhetjük a vitaminok nagy részét.
Annyira zsenge, hogy bár szokás a száráról lehúzni, nem kellett. Szétment a szára is. Semmi szálka.
Hihetetlen, de pár perc alatt készen volt.
Szeretem a legfrissebben tenni az asztalra az ebédet,
ezért csak azt készítem el elõre, ami melegítve is jó.
A legtöbb ételt alig sütöm, alig párolom,
így ezeket -némi szervezéssel- mindig akkor frissen közvetlenül tálalás elõtt készítem.
Kedden a Férjem házon kívül ebédelt, a Fiam iskolából jött
(Budapestrõl HÉV-vel a szomszéd településre érkezik, oda kell menni érte).
Másnapra a kenyeret már megsütöttem,
meg magos kenyérrudacskát (olyan krékerszerû, recept jön).
Az ebédhez a burgonyát megtisztítottam és odatettem fõni, a legkisebb fokozatra.
Volt benne némi kockázat õrizetlenül hagyni...(nagyon ritkán teszek ilyet),
de tekintettel, hogy a szabad Ég alatt fõzök, az indukciós lap legkisebb fokozatára tettem.
Pontosan tudom mennyi idõ kell a krumplinak, hogy megfõjön, hát bevállaltam.
Így a krumplival nem kellett többet foglalkoznom.
A sóskát megmostam, fazékba tettem, a tojást kikészítettem a hûtõbõl, meg a serpenyõt is.
Gabonakolbászt kínáltam még, azt is kikészítettem.
Kocsiba pattantam és nyugodt tempóban elmentem a Fiamért a HÉV-hez.
Amíg Õ "megérkezett" (Kutya simogatás, kézmosás, másik ruha, stb...) és enni adott a cicáknak,
nos ennyi idõ elég volt, hogy a sóskamártás elkészüljön, a tojás megsüljön és tálaljam az ebédet :)
Sóskamártás fõtt krumplival, tükörtojással és füstölt gabonakolbásszal
Hozzávalók
1/2 kg zsenge sóska
3 ek vaj
2 ek cukor
só
2 ek liszt
tejszín és tej (2-2 dl)
Mint írtam, a sóskát megmostam, lecsorgattam róla a vizet és fazékba tettem kevés vajra.
Fedõvel leborítottam és közepes lángon melegítettem, a sóska pillanatok alatt összeesett.
Rászórtam a lisztet, cukrot és sót, elkevertem és azonnal a hideg tejszínnel felöntöttem.
Krémesre kevertem és hozzáadtam a tejet.
Kevergetve összeforraltam.
Közben a serpenyõt felmelegítettem, megsütöttem a tojást és tálaltunk :)
Megjegyzés
- A hozzáadott folyadék mennyisége függ, hogy mennyire sûrûn szeretjük a mártást.
Lehet ettõl jóval több is.
- A sóska igen savanyú, ezért óvatosan habarjuk be a tejjel, hogy ne kapja össze és ne legyen túrós.
Édesanyám, házi tejjel készítette, ami jóval zsírosabb.
Ha bolti tej van csak itthon, akkor szoktam elõbb a 30 % zsírtartalmú tejszínt hozzáadni,
ez után már mehet bele a tej.
Ha csak tejjel készítjük (bolti), akkor érdemes fokozatosan adagolni a tejet.
- Amennyiben a sóskát vásároljuk, akkor nem elég megmosni, alaposan -akár darabonként-
át kell válogatni. Lehet közte nem sóska, erre mindig gondoljunk,
ne csak a vadontermõ zöldeknél, pl. medvehagyma.
Bármilyen más növény kerülhet közé.
- Elõfordulhat, hogy a sóska már nem annyira zsenge, a szára rostos, elrághatatlan.
Ebben az esetben a szárától megszoktuk fosztani.
- Magas oxalát tartalma miatt mértékletes fogyasztás ajánlott.
Vesekõre, reumára, ízületi gyulladásra való hajlam esetén jobb kerülni.
- A Kerti sóska mellett ismerjük meg a vadon termõ változatát.
A Mezei sóska (Rumex acetosa) kis gyakorlattal könnyen felismerhetõ. Fogyasztható.
- A gabonakolbász, füstölt, növényi összetevõkbõl készült kolbász formájú finomság.
Készen, reform boltban kapható "Gabona csemege" néven.