Sóskaborbolya lekvár-zselé

2012-12-15

sponsored links


A sóskaborbolya mostanában kedvencem lett. Sajnos nincs elég belõle felénk. Csodás színû, erõsen festõ, finom és vitaminban gazdag gyümölcs, sajnos a vitaminok a lekvárban már nem igen maradnak meg. Magas a pektintartalma, ezért jól zselésedik önmagában is. Na jó, van némi hátránya is. Elég rendes el van látva tüskékkel, és mire apró termésébõl elég összejön, elhangzik néhány jókívánság a bokor létrehozója felé.

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) termése mostanában a legfinomabb. A cserje lombhullató, így most már levél nélkül díszlenek a kb. 1 cm hosszú, három milliméter széles, élénkpiros termések a tüskés bokrokon. Felénk, a Mecsekben nem él vadon, de az ország északi felében érdemes vadon is keresni, bár õszintén szólva, nem tudom mennyire gyakori. Meleg, délies hegyoldalak erdeiben él. Persze sokkal egyszerûbb a kertekben telepítettet leszüretelni. Az enyém is kertbõl származik. Sóskaborbolyáról a Wikipedieán

Fontos: A sóskaborbolya termése ehetõ, de kérge mérgezõ!

A lekvár elkészítése nem bonyolult, mert ha már lebogyóztuk a termést, a munka szinte meg is van. A leszemezett terméseket alaposan megmostam, annyi birs ...

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2012/12/sosk...

sponsored links

Keres?s