Sós-édes, mogyoróvajas keksz
sponsored links
Az amerikaiak kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Soha nem tudtam követni a megszállott rajongásukat, két kivételtõl eltekintve. Az biztos, hogy más dimenzióba került a mogyoróvaj, amikor Alabama államban jártam, ahol a déli államok jellegzetes konyháját viszik, tonnányi földimogyoróval. A helyi szupermarketben kimérve lehetett kapni mogyoróvajat, amit frissen darált magának az ember - natúr, vagy mézes verzióban. Merthogy a mogyoróvaj nem más, mint ledarált, pépesített mogyoró, amely a saját, rendkívül magas zsírtartalmától válik krémessé, ha elég sokáig pépesítjük (pl. robotgépben). Bár a mogyoróvajnakrettenetesen magas a kalóriatartalma, legalább telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz.
Az elképesztõ mogyoróvajkultusz ellenére sem igazán érintett meg, kivéve két dologban: az egyik a Reese Peanut Butter cups nevû csokoládés "falat", ami szerintem egyszerûen abbahagyhatatlan, éppen ezért nem is szoktam venni. Miniatûr tejcsokoládékorongba töltik a mogyoróvajat, és valahogy ez a sós-édes kontraszt eszméletlenül addiktív. Az egyik legszínvonalasabb blogon, a My New Roots-on találtam ennek egy szuperegészséges, nyers változatát, sok különleges alapanyag szükséges hozzá, de ...