Sós vagy édes? Mindkettõ...
sponsored links
Nagyon nagy imádat övezi nálunk a sós mogyorós desszerteket, legyenek azok akár sütik, akár kekszek. Az örök kedvenc ebbõl az alapanyagból persze a snickers torta, de mivel egyrészrõl õ egy igazi kalóriabomba, másrészrõl meg ugye egy torta, így nyilván csak külön alkalmakra készítem el. Ezúttal az egyik kekszembe csempésztem tehát a sós mogyorót, majd a tallérokat csokiba mártottam. Sós mogyorós csokoládé... látjátok ez nem is rossz ötlet.
Csokis sós-mogyorós keksz
Hozzávalók:
250 g vaj
80 g barna cukor
250 g finomliszt
50 g teljes kiõrlésû liszt
2 evõkanál mogyoróvaj
80 g sós földimogyoró nagyobb darabokra vágva +a tetejére
150 g étcsokoládé
A vajat a cukorral habosra keverjük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, majd a kétféle lisztet. Spatulával keverjük egynemûvé, majd borítsuk az egészet egy deszkára és gyorsan dolgozzuk bele a sós mogyorót. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hûtõbe legalább egy órára.
Vegyük ki a hûtõbõl és lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra. Szaggassunk belõle tetszõleges méretû köröket és rakjuk sütõpapíros tepsire. Újból tegyük vissza a már kiszaggatott kekszeket a hûtõbe 30 percre (vagy télen az erkély is megteszi).
Melegítsük elõ a sütõt 160 C-ra és kb. 20 perc alatt süssük készre a kekszeket. Kicsit még puha marad, amikor kivesszük a sütõbõl, ezért csak pár perc után szedjük le a tepsirõl.
Amikor teljesen kihûltek a kekszek, olvasszuk meg a csokoládét, mártsuk bele félig a kekszeket és szórjuk meg mogyoróval.