Sós túrótorta
sponsored links
Régóta terveztem, hogy sós tortát készítek. Az ilyesfajta torta olyan, akár egy szendvics. Reggelire, uzsonnára és vendégvárónak is jó választás lehet. Ha pedig kedvünk támad kicsit feldíszíteni, akár ünnepi fogás is válhat belõle. Én most direkt ehhez a tortához sütöttem a kenyeret is, mert hagyományos torta formát szerettem volna. :) Nálunk ott lesz a Húsvéti asztalon. ;)
Hozzávalók egy ~16 cm átmérõjû tortához:
A kenyérhez:
35 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
1 kk. cukor
2,75 dl tej
2 dkg friss élesztõ
3 ek. olívaolaj
só
kevés vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
45 dkg túró
6+2 ek. tejföl
2 ek. natúr vajkrém
1/4 kk. só
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 kis lilahagyma
2 kk. õrölt pirospaprika
1 csipet õrölt kömény
1 kis csokor medvehagyma
1 kis csokor metélõhagyma
néhány szál petrezselyemlevél
só
A díszítéshez:
metélõhagyma
petrezselyem
medvehagyma
uborka
- A kenyérhez az élesztõt egy kanál liszttel és a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, olívaolajat, majd az élesztõvel együtt összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán cipóvá formázzuk és magas falú -16 cm átmérõjû-, kivajazott kapcsos formába tesszük. Langyos helyen, letakarva ~1 órát kelesztjük.
- A kenyeret 200 °C-ra elõmelegített sütõben ~1 óra alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve teljesen kihûtjük.
- A kihûlt kenyérbõl 4 egyforma -2 cm-es- szeletet vágunk. Ezek lesznek a torta lapjai.
- A töltelékhez a túrót ízesítjük sóval, kikeverjük 6 evõkanál tejföllel és vajkrémmel, majd négy részre osztjuk. Egy részt félre teszünk a torta bevonásához.
- A szalonnás túrókrémhez a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyõben lepirítjuk. A sült szalonnát a zsírjáról leszedjük és egy rész túrókrémhez keverjük.
- A lilahagymát finomra vágjuk, a pirospaprikával és köménnyel együtt szintén egy rész túrókrémhez keverjük.
- A metélõhagymát, medvehagymát, petrezselymet finomra vágjuk és a harmadik rész natúr túrókrémhez keverjük.
- A tortához a kenyérlapokat megtöltjük a háromféle túrókrémmel. A sorrend tetszés szerinti, itt most alulra került a szalonnás, középre a lilahagymás, felülre pedig a metélõhagymás töltelék.
- A félretett natúr krémhez keverjük a maradék 2 evõkanál tejfölt, majd ezzel bevonjuk a tortát. Tetszés szerint díszítjük.
- Néhány órát hûtõben pihentetjük, ezután szeletelhetõ.
Tipp: A díszítéshez az uborkából zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk. Ezeket keskeny csíkokra szeljük, majd feltekerjük. Ezekkel a tekercsekkel is díszíthetjük a tortát.
Ha nincs magas falú sütõformánk, akkor az odalát sütõpapírral kibélelve magasíthatjuk meg.