Sós túrógaluska sült hokkaido tökkel
sponsored links
Igaz a déli órákban simán lehet trikóban dolgozni a kertben, vagy kirándulni az erdõben,
de ezen túl pontosan tudjuk, hogy õsz van.
Csípõsek a kora reggelek, vastag pára ül mindenen, sõt a mai reggel már ködös volt.
A fák és bokrok sárga, narancs, bordó színben tündökölnek,
a sárgabarack ágai már csupaszon meredeznek az égre.
Lassan leszedjük az utolsó szabadföldi paradicsomot, paprikát,
kamrába kerül az alma, körte.
Az elmúlt hetekben megváltozott a piac kínálata,
most lehet kapni a szabadföldi brokkolit, karfiolt, "friss" a fejes és kelkáposzta.
Megjelentek a különféle sütõtökök, van kanadai, hokkaido,
ma láttam elõször, nagydobosit.
Kevesen tudják, hogy a nem beérett, még "zöld" tök is jó, fogyasztható.
Most ilyen nem beérett hokkaidóból készítettem az ebédet.
Sós túrógaluska sült hokkaido tökkel
Hozzávalók
750 g krémes túró
4 db kisebb tojás (v. 3 db nagyobb)
75 g teljes kiõrlésû tönköly búzadara (v. ugyanennyi más búzadara)
1 ek chiamag (v. 1 ek búzadarával több)
kevés olaj
+
1 db közepes hokkaido tök (félérett v. érett)
kevés olaj
fokhagyma (3-4 duci gerezd)
+
gorgonzola
görög típusú joghurt
1) A túrót villával összenyomkodtam és elkevertem a tojásokkal.
Rászórtam a sót, a búzadarát és a chiamagot. Összekevertem és 1 órát állni hagytam.
Vizet forraltam (2 liter + 1 tk só).
A túrómasszából két kanál segítségével nagyobb galuskákat formáztam,
majd a forró vízbe kifõztem.
Szûrõkanállal kiszedegettem, a serpenyõben melegített olajra.
2) A tököt megtisztítottam, falatokra daraboltam.
A fokhagymát tisztítás után szeleteltem, majd a tökkel együtt kevés olajon odapirítottam.
(Pár perc kell csak neki, érdemes résen lenni, hogy ne essen szét, maradjon roppanós.)
3) A gorgonzolát villával összetörtem és elkevertem a joghurttal.
(Mindenféle pazarlást.)
Szerencsére, a nagyobb boltokban a lejárat elõtt vannak dolgok amit leáraznak.
Amikor úgyis vásárolok, ezeket a polcokat mindig megnézem.
Sokszor így jutok kincsekhez, pl. most 2 doboz gorgonzolához 50 %-os áron.