Sós rudacskák - könnyû, gyors, kiadós
sponsored links
Több sós/sajtos rúd is található itt nálam - mindegyiket más miatt szeretem. Bár ez a variáció élesztõs, mégis nagyon könnyen és gyorsan elkészül, hiszen nem kell a tésztát dagasztani, nem kell hajtogatni, pihentetni és keleszteni sem. Csak gyorsan összegyúrjuk, kinyújtjuk, rudacskákra vágjuk és már süthetjük is. Nagyon finom omlós. Ráadásul kiadós is. Mivel Milán névnapjára készült, dupla adagot állítottam össze és így 120 darab lett belõle.
Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg szobahõmérsékletû vaj
(esetleg margarin vagy 18 dkg zsír)
1 tojássárgája
1 púpozott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 dkg friss élesztõ
kb. 0,75 dl langyos tej (75 ml)
1 kávéskanál kristálycukor
A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
szezámmag, köménymag
kb. 5 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, gouda, pannónia stb.)
Elkészítés:
- A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk (5-10 perc).
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül az élesztõs tejet és összegyúrjuk a tésztát. A tészta picikét legyen lágy, de ne ragadjon! (Az állagán liszt vagy tej hozzáadásával tudunk korrigálni.)
- Kinyújtjuk fél cm vastag téglalap alakúra, melyet egy pizzavágóval vagy késsel felszeletelünk: 1 cm szélesre és 8-10 cm hosszúra. A tetejét lekenjük a felvert tojással és meghintjük ízlés szerint szezámmaggal, köménymaggal és reszelt sajttal. (A tenyerünkkel picit lapítsuk rá a magokat/sajtot, ezáltal nem pereg le róla sütés közben/után sem.)
- A rudacskákat sütõpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk és elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben 10 percig, aranybarnára sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
A munkafolyamatok fotói délutáni napfényben
Jó étvágyat!