Sós karamelles csokis sajttorta
sponsored links
Alap:
2 csomag oreo keksz kakaós része, darálva
1-2 ek vaj
Sajttorta:
500 g krémsajt(mascarpone)
5 ek cukor
3 evõkanál zabliszt
5 tojás
200 ml tejszín
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
Tejkaramell:
2 dl tejszín,
1 dl tej,
20 dkg cukor,
1 vanília rúd
100 g pörkölt mogyóró
1-2 kk himalája só
Csokikrém:
2 dl tejszín
150 g étcsokoládé
Minden hozzávalónk szobahömérsékletû legyen. A kekszet aprítóban finomra õrlöm, majd elkeverem a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hûtõbe teszem.
Minden hozzávalónk szobahömérsékletû legyen. A kekszet aprítóban finomra õrlöm, majd elkeverem a vajjal. Kézzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alján. A tortaformát a hûtõbe teszem.
A sütõt elõmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsiben vizet teszek a sütõ aljába.
A krémsajtot egy nagy tálba kanalazom, és kézi mixerrel alacsony fokozaton addig keverem, míg lágy massza lesz belõle. Ezután hozzáadom a cukrot és a lisztet, pár percig folyamatosan keverem, végig alacsony fokozaton. A tojásokat egyesével adom a masszához, és csak addig keverem, amíg teljesen el nem vegyülnek. Belereszelem a citromhéjat, és beleöntöm a tejszínt. További 1-2 percig keverem.
A masszát ráöntöm a lehûlt kekszalapra és a sütõbe teszem. 15 perc után a hõmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütõbõl, és hagyom kihûlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
A krémsajtot egy nagy tálba kanalazom, és kézi mixerrel alacsony fokozaton addig keverem, míg lágy massza lesz belõle. Ezután hozzáadom a cukrot és a lisztet, pár percig folyamatosan keverem, végig alacsony fokozaton. A tojásokat egyesével adom a masszához, és csak addig keverem, amíg teljesen el nem vegyülnek. Belereszelem a citromhéjat, és beleöntöm a tejszínt. További 1-2 percig keverem.
A masszát ráöntöm a lehûlt kekszalapra és a sütõbe teszem. 15 perc után a hõmérsékletet 120 fokra csökkentem, és így még kb. 1 órán keresztül sütöm. Ha meg akarjuk tudni, hogy elkészült-e a sajttortánk, nem szurkálni kell, hanem rázni. Akkor jó, ha a szélén már megszilárdult, de a közepén még enyhén remeg. Mikor elérte ezt az állapotot, kiveszem a sütõbõl, és hagyom kihûlni. A peremén egy késsel óvatosan fellazítom, majd leveszem a kapcsos formát róla.
Tejkaramella
A tejszínt és tejet a cukorral és vaníliával feltesszük a tûzre. Idõnként megkeverjük, ne féljünk tõle úgy csinál mintha ki akarna futni, de nem teszi szerencsére!
Addig fõzzük (kb. 50 perc) míg teljesen besûrûsödik és ha tányérra cseppentjük akkor rögtön megszilárdul. Addigra szép aranybarna is lesz.
Ezt kenjünk még folyósan a kihûlt sajttorta tetejére, nem egyszerû feladat, mert tapad ragad.
A mogyorót megdaráljuk kicsit darabosra hagyjuk és megsózzuk himalája sóval. Rászórjuk a karamellre.
Csoki krém
Az étcsokoládét a tejszínben felolvasztom és a torta tetejére kenem.