Sós, foszlós kalács tejsavóból

2014-04-09

sponsored links

Mint azt már írtam a diós tekercs receptjénél is, sokszor készítek itthon túrót, így mindig akad itthon tejsavó, ami a túró lecsepegtetése után megmarad. Ezt általában, frissen fel is szoktam használni kenyér, vagy kalács készítéséhez, ugyanis csodát mûvel a kelt tésztával. Ha viszont, nagyobb adagot készítek, akkor a fagyasztóba 2-3 dl-es adagokban elteszem és onnan használom olyankor, mikor épp nincs frissen. Hihetetlenül foszlóssá válik tõle a tészta, egyáltalán nem morzsálódik és csodásan puha, ruganyos még másnap is. De a tejsavó nem csak kelt tésztához jó, hanem a házi rétestészta készítéséhez is kitûnõ.

Ez a sós kalács, nagyszerû lehet a közelgõ Húsvéti ünnepi asztalra, a sonka, kolbász, sárga túró és a reszelt torma mellé. A receptje pedig, ugyan az a kenyér recept, mint amit, rendszeresen sütök, annyi változtatással, hogy a 3 dl vizet cseréltem le a tejsavóra.

Gazdagíthatjuk a kalácsot apróra vágott friss, vagy szárított fûszerekkel is, például rozmaringgal, bazsalikommal, medvehagymával, de akár, egy kevés reszelt fokhagymával is adhatunk neki egy kis plusz ízt.

Sós, foszlós kalács tejsavóbólSós, foszlós kalács tejsavóból

Hozzávalók: 

50 dkg BL 80 kenyérliszt

1 tasak szárított élesztõ/vagy 2,5 dkg friss

3 dl savó (házi túró készítésébõl maradt)

0,5 dl olaj

1,5 teáskanál só

2 teáskanál cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Én a tésztához a hozzávalókat a kenyérsütõgép üstjébe tettem, elõször az olajat, majd a meglangyosított savót, a sót és cukrot, majd a lisztet és a végén pedig az élesztõt.

A gépet dagasztásra állítottam, majd miután a program jól összedolgozta a tésztát, hagytam azt a duplájára kelni.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán, finoman átdolgozzuk, majd három egyforma részre osztjuk.

A részeket egyenként, egyforma hosszú rudakká sodorva összefonjuk, mint a kalácsot.

Liszttel kiszórt kenyér formába téve, tiszta ruhával letakarva 25-30 perc alatt duplájára kelesztjük.



Sütés elõtt a megkelt kalácsSütés elõtt a megkelt kalács

Míg a tészta kel, addig a sütõt elõmelegítjük 190 fokra. Az aljába pedig egy vízzel teli kisebb edényt teszünk, hogy párás legyen a sütõ, mert ettõl szépen megnõ a tészta sülés közben.

Miután a tészta kellõen megkelt, a tetejét lekenjük langyos vízzel és az elõmelegített sütõben, elõször 10 percig 200 fokon, majd 190 fokra visszavéve a hõt, 40-45 perc alatt, szép barnára sütjük.

Mikor megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihûlni.



Puha és foszlós kalácsPuha és foszlós kalács



Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral
A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral


Mézes-datolyás kalácskák
Mézes-datolyás kalácskák


Almás-narancsos kalács
Almás-narancsos kalács


Mazsolás tekercs
Variációk kalácsra 2.rész ? Mandulás kalács, mazsolás tekercs


kalács 5 (1024x450)
Variációk kalácsra




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/04/09/...

sponsored links

Keres?s