Sós, foszlós kalács tejsavóból
sponsored links
Mint azt már írtam a diós tekercs receptjénél is, sokszor készítek itthon túrót, így mindig akad itthon tejsavó, ami a túró lecsepegtetése után megmarad. Ezt általában, frissen fel is szoktam használni kenyér, vagy kalács készítéséhez, ugyanis csodát mûvel a kelt tésztával. Ha viszont, nagyobb adagot készítek, akkor a fagyasztóba 2-3 dl-es adagokban elteszem és onnan használom olyankor, mikor épp nincs frissen. Hihetetlenül foszlóssá válik tõle a tészta, egyáltalán nem morzsálódik és csodásan puha, ruganyos még másnap is. De a tejsavó nem csak kelt tésztához jó, hanem a házi rétestészta készítéséhez is kitûnõ.
Ez a sós kalács, nagyszerû lehet a közelgõ Húsvéti ünnepi asztalra, a sonka, kolbász, sárga túró és a reszelt torma mellé. A receptje pedig, ugyan az a kenyér recept, mint amit, rendszeresen sütök, annyi változtatással, hogy a 3 dl vizet cseréltem le a tejsavóra.
Gazdagíthatjuk a kalácsot apróra vágott friss, vagy szárított fûszerekkel is, például rozmaringgal, bazsalikommal, medvehagymával, de akár, egy kevés reszelt fokhagymával is adhatunk neki egy kis plusz ízt.
Sós, foszlós kalács tejsavóból
Hozzávalók:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 tasak szárított élesztõ/vagy 2,5 dkg friss
3 dl savó (házi túró készítésébõl maradt)
0,5 dl olaj
1,5 teáskanál só
2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Én a tésztához a hozzávalókat a kenyérsütõgép üstjébe tettem, elõször az olajat, majd a meglangyosított savót, a sót és cukrot, majd a lisztet és a végén pedig az élesztõt.
A gépet dagasztásra állítottam, majd miután a program jól összedolgozta a tésztát, hagytam azt a duplájára kelni.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán, finoman átdolgozzuk, majd három egyforma részre osztjuk.
A részeket egyenként, egyforma hosszú rudakká sodorva összefonjuk, mint a kalácsot.
Liszttel kiszórt kenyér formába téve, tiszta ruhával letakarva 25-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Sütés elõtt a megkelt kalács
Míg a tészta kel, addig a sütõt elõmelegítjük 190 fokra. Az aljába pedig egy vízzel teli kisebb edényt teszünk, hogy párás legyen a sütõ, mert ettõl szépen megnõ a tészta sülés közben.
Miután a tészta kellõen megkelt, a tetejét lekenjük langyos vízzel és az elõmelegített sütõben, elõször 10 percig 200 fokon, majd 190 fokra visszavéve a hõt, 40-45 perc alatt, szép barnára sütjük.
Mikor megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihûlni.
Puha és foszlós kalács
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral
Mézes-datolyás kalácskák
Almás-narancsos kalács
Variációk kalácsra 2.rész ? Mandulás kalács, mazsolás tekercs
Variációk kalácsra
Ez a sós kalács, nagyszerû lehet a közelgõ Húsvéti ünnepi asztalra, a sonka, kolbász, sárga túró és a reszelt torma mellé. A receptje pedig, ugyan az a kenyér recept, mint amit, rendszeresen sütök, annyi változtatással, hogy a 3 dl vizet cseréltem le a tejsavóra.
Gazdagíthatjuk a kalácsot apróra vágott friss, vagy szárított fûszerekkel is, például rozmaringgal, bazsalikommal, medvehagymával, de akár, egy kevés reszelt fokhagymával is adhatunk neki egy kis plusz ízt.
Sós, foszlós kalács tejsavóból
Hozzávalók:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 tasak szárított élesztõ/vagy 2,5 dkg friss
3 dl savó (házi túró készítésébõl maradt)
0,5 dl olaj
1,5 teáskanál só
2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Én a tésztához a hozzávalókat a kenyérsütõgép üstjébe tettem, elõször az olajat, majd a meglangyosított savót, a sót és cukrot, majd a lisztet és a végén pedig az élesztõt.
A gépet dagasztásra állítottam, majd miután a program jól összedolgozta a tésztát, hagytam azt a duplájára kelni.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán, finoman átdolgozzuk, majd három egyforma részre osztjuk.
A részeket egyenként, egyforma hosszú rudakká sodorva összefonjuk, mint a kalácsot.
Liszttel kiszórt kenyér formába téve, tiszta ruhával letakarva 25-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Sütés elõtt a megkelt kalács
Míg a tészta kel, addig a sütõt elõmelegítjük 190 fokra. Az aljába pedig egy vízzel teli kisebb edényt teszünk, hogy párás legyen a sütõ, mert ettõl szépen megnõ a tészta sülés közben.
Miután a tészta kellõen megkelt, a tetejét lekenjük langyos vízzel és az elõmelegített sütõben, elõször 10 percig 200 fokon, majd 190 fokra visszavéve a hõt, 40-45 perc alatt, szép barnára sütjük.
Mikor megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihûlni.
Puha és foszlós kalács
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
A reggeli luxus: Tokaji aszúban párolt libamájpástétom, pirított kalácson, dijoni mustáros fügelekvárral
Mézes-datolyás kalácskák
Almás-narancsos kalács
Variációk kalácsra 2.rész ? Mandulás kalács, mazsolás tekercs
Variációk kalácsra